ΑΘΗΝΑ
07:56
|
02.05.2024
Ανατριχιαστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ιστορική ταύτιση των αιτημάτων της Πρωτομαγιάς στο Σικάγο πριν από 137 χρόνια, με τις σημερινές διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανατριχιαστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ιστορική ταύτιση των αιτημάτων του ξεσηκωμού της Πρωτομαγιάς στο Σικάγο πριν από 137 χρόνια, με τις σημερινές διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Το 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο απαιτούσαν οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα, ο κόσμος της εργασίας ζητά ακριβώς τα ίδια, σε ένα άκρως αρνητικό οικονομικό περιβάλλον συμπίεσης του εισοδήματος. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις η εργατική Πρωτομαγιά, συνέπεσε ή αποτέλεσε την αιτία για γεγονότα που σημάδεψαν, όχι μόνο το Εργατικό Κίνημα αλλά και την ιστορία της χώρας.

Το 1936 στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν συγκρούσεις απεργών με την αστυνομία και τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Τα γεγονότα αυτά ενέπνευσαν τον Γιάννη Ρίτσο για τον «Επιτάφιο».

Το 1944 η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την εκτέλεση 200 αγωνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ακόμα και προσφάτως, ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε το εφαλτήριο προκειμένου να σπάσει η σιγή που είχε επιβληθεί στους εργαζόμενους με αφορμή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο φετινός εορτασμός, θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.

Τι σηματοδοτεί;

Την απώλεια εκ μέρους των συνδικάτων μιας μοναδικής πολιτικής συγκυρίας, προκειμένου να αποσπάσουν δεσμεύσεις υπέρ των εργαζομένων από τα κόμματα που διεκδικούν να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας.

Όχι υποσχέσεων.  Ούτε θολών προεκλογικών εξαγγελιών, οι οποίες στην πράξη εκτρέπονται ή ανατρέπονται με βάση κρυφή προεκλογική ατζέντα. Δεσμεύσεων. Αιτημάτων που θα έθεταν τα συνδικάτα. Μετρημένων, ζυγισμένων. Με προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα καθιστούσαν εξ αρχής τους διεκδικητές της εξουσίας, υπόλογους. Για όσα δεν δέχθηκαν προεκλογικά και για όσα δεν έπραξαν μετεκλογικά. Ένα ρήγμα στον φαύλο κύκλο της «αλά καρτ» διακυβέρνησης, με τη λογική του «δεν παίρνεις λογαριασμό δεν δίνεις λογαριασμό». 

Δυστυχώς, όμως, το πολιτικό μομέντουμ χάθηκε για τα συνδικάτα.

Οι κάλπες, σαν πολιτικά… οδοφράγματα, έκλεισαν τον δρόμο της διεκδίκησης.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν. Όμως, κατά τα φαινόμενα, στην πρώτη γραμμή θα βρίσκεται η άλλη επέτειος της Πρωτομαγιάς: Ο ερχομός της Άνοιξης…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα