ΑΘΗΝΑ
11:58
|
02.05.2024
Όλα τα καλέσματα συνδικάτων, σωματείων και κομμάτων με αιτήματα για μια κοινωνία χωρίς ακρίβεια, εργασιακές ανισότητες και αυθαιρεσίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολίτες και εργαζόμενοι σήμερα τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά, μια ημέρα μνήμης στους αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Μια Εργατική Πρωτομαγιά ιδιαίτερη φέτος καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο μέχρι την Κυριακή της 21ης Μαΐου. Μια Εργατική Πρωτομαγιά εν μέσω ακρίβειας, εργασιακής επισφάλειας και μιας ενεργειακής κρίσης με βαρύ κόστος στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε απαιτώντας την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων, κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών.  

Καλέσματα και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν στις 11 το πρωί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως αναφέρει το ΕΚΑ, η απεργία θέλει να στείλει ένα μήνυμα για την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στον στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων. 

H ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΝΔ  έχει βάλει στο στόχαστρο τις κατακτήσεις των εργαζομένων «αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία».

Στις 11 στα Προπύλαια, καλούν κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες και πρωτοβάθμια σωματεία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΡ, η απερχόμενη κυβέρνηση Ν.Δ. με την ανοχή και συναίνεση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έχει εγκληματικές ευθύνες για τους νεκρούς στα Τέμπη. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε διάφορα μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, τα ποικίλα pass και τα καλάθια του νοικοκυριού που δεν μπορούν να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή για την επίθεση στο δικαίωμα στην υγεία, τη μόρφωση, την ασφάλιση κ.ά. 

Στις 11 στο Σύνταγμα καλεί σε συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στις 10:00, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα.

Στις 10:30, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Στις 11:00, μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα Βενιζέλου.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις τιμούν την ημέρα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ειδικότερα: Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9.00 ως τις 21.00.

24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ). Απεργία θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Τα κόμματα για την Πρωτομαγιά

ΚΚΕ(μ-λ): «Ο λαός μας με τις μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις βγήκε στους δρόμους για να καταγγείλει το έγκλημα στα Τέμπη. Με μια μεγάλη διαδήλωση την Πρωτομαγιά να φανεί ξανά πως η οργή του λαού δεν έχει ξεθυμάνει, πως δεν θα σταματήσει να διεκδικεί τα δικαιώματά του».

ΚΚΕ: «Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα ορόσημο για το εργατικό κίνημα, φωτίζει το δρόμο της ταξικής πάλης και της κοινωνικής ανατροπής του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, φωτίζει το δρόμο για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2023, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «παρά την προσπάθεια που κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ να συσκοτίσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης για να χειραγωγήσουν τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν μπορούν να κρύψουν ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών η κατάσταση θα γίνει χειρότερη για τους εργαζόμενους».

»Τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αστικές κυβερνήσεις, καθώς και διάφοροι διεθνείς οικονομικοί και τραπεζικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι τα σημάδια της ύφεσης σε κλάδους της οικονομίας μεγαλώνουν, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για μια νέα καπιταλιστική κρίση, που θα έχει με τη σειρά της νέες αρνητικές συνέπειες για τους λαούς. Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά τροφοδοτεί την όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Ελλάδα από όποια αστική κυβέρνηση διαμορφωθεί μετά τις εκλογές στις 21 Μάη» τονίζει το ΚΚΕ. Δεν υπάρχει ‘δίκαιη’, ‘φιλολαϊκή’ ή ‘προοδευτική’ διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως προβάλλουν στη χώρα μας η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25, η Ελληνική Λύση. Τα κόμματα αυτά, παρά τις όποιες διαφορές, συμπίπτουν στα κύρια ζητήματα που καθορίζουν το σήμερα και το αύριο του λαού. Εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ολέθριας στρατηγικής του κεφαλαίου: Από την πολιτική της “πράσινης μετάβασης” και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που είναι το νέο υπερμνημόνιο για τους λαούς της Ευρώπης, μέχρι τη συμμαχία με ΕΕ και ΝΑΤΟ, τις δεσμεύσεις και τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους».

Το ΚΚΕ καταλήγει: «Αυτό είναι το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση και απαιτεί ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνημα που θα το αντιπαλέψει» σημειώνει το ΚΚΕ και τονίζει: «Το δίλημμα που τίθεται είναι αμείλικτο: Ή θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας. Οι ζωές μας ή τα κέρδη τους!».

ΜέΡΑ25: «Τίποτα δεν θα μας χαριστεί! Αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Ρήξη για να έχουμε ζωή! Από το Σικάγο και τον Μάη του 1886, όταν οι εργάτες και οι εργάτριες ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ωράριο ίσο με τον ελεύθερο χρόνο, μέχρι σήμερα, η Εργατική Πρωτομαγιά και τα αιτήματά της παραμένουν επίκαιρα, αναγκαία και ουσιαστικά.

»Στην Ελλάδα του 2023, των 13 χρόνων μνημονίων, της εργασιακής εξαθλίωσης και της διάλυσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. πολλαπλασίασε τις επιθέσεις στον κόσμο της εργασίας και του μόχθου. Με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη ψήφισαν την κατάργηση της οκτάωρης εργασίας, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωρίας, την καταστρατήγηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης και της απεργίας.Την ίδια ώρα, η ακρίβεια και η λαιμαργία των ολιγαρχών λεηλατούν και συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τον πραγματικό μισθό των εργαζόμενων, που  αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς και τα βασικά βιοτικά αγαθά. Αρνούμαστε να γίνει κανονικότητα αυτή η πραγματικότητα!».
 
Οι συγκεντρώσεις του ΜέΡΑ25 έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα, Σταδίου και Παπαρρηγοπούλου, στις 11:00 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη, Φιλίππου με Αγνώστου Στρατιώτη, στις 10:00 π.μ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Η 1η Μάη είναι ημέρα του εργατικού κινήματος και σύμβολο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, για την εργατική και κοινωνική χειραφέτηση. Τιμάμε τους νεκρούς μας. Τους νεκρούς του Σικάγο που πέσανε για το οκτάωρο, της πρώτης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936, τους 200 ήρωες κομμουνιστές που εκτέλεσαν οι ναζί στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944».

»Σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανεξαρτησία των εργατικών αγώνων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, η οργάνωση τους «από τα κάτω», με κέντρο τα ταξικά συνδικάτα. Με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες του εργατικού κινήματος, μπορούμε να συγκρουστούμε νικηφόρα με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και την Ε.Ε.».

Καλεί όλες και όλους στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Αθήνα, 11π.μ. στα Προπύλαια και Θεσσαλονίκη, 11 π.μ. στην Καμάρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν συναυλία για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, τη Δευτέρα 1 Μαΐου, στις 19.30 στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με την Τάνια Τσανακλίδου και τον Φώτη Σιώτα, βασισμένη στην παράσταση «Πουλάκια είναι και λαλούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκυ

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα