ΑΘΗΝΑ
14:49
|
06.05.2024
Χιλιάδες σεναριογράφοι τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών του Χόλιγουντ ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες σεναριογράφοι τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών του Χόλιγουντ απεργούν σήμερα Τρίτη 2 Μάϊου, αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τους μισθούς και για τις εργασιακές συνθήκες με τα μεγάλα στούντιο παραγωγής που συνεργάζονται.

Μια απεργία του Writers Guild of America, η πρώτη εδώ και 15 χρόνια, θα δει περισσότερους από 9.000 συγγραφείς – σχεδόν το 98% των μελών που ψήφισαν – να αποχωρούν από τις 12.01 τοπική ώρα. Η απεργιακή κινητοποίηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις βραδινές εκπομπές της Τρίτης, ενώ οι επερχόμενες εκπομπές και ταινίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις.

Οι πικετοφορίες θα ξεκινήσουν την Τρίτη το απόγευμα, ανέφερε επίσης το σωματείο των σεναριογράφων.

Οι συγγραφείς και οι σεναριογράφοι υποστηρίζουν πως έχουν υποφέρει οικονομικά κατά τη διάρκεια της άνθησης της τηλεοπτικής ροής, εν μέρει λόγω των μικρότερων σεζόν και των μικρότερων υπολειπόμενων πληρωμών. Επιδιώκουν αυξήσεις μισθών και αλλαγές στις πρακτικές του κλάδου που λένε ότι τους αναγκάζουν να εργάζονται περισσότερο για λιγότερα χρήματα.

Οι μισοί από τους σεναριογράφους τηλεοπτικών σειρών εργάζονται τώρα με ελάχιστο μισθό, σε σύγκριση με το ένα τρίτο που το έκαναν τη σεζόν 2013-14, σύμφωνα με τα στατιστικά της WGA. Η μέση αμοιβή για γραφείς σε υψηλότερο επίπεδο συγγραφέα/παραγωγού έχει μειωθεί κατά 4% την τελευταία δεκαετία.

«Αυτό που φαίνεται τώρα είναι ότι δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη στο Χόλιγουντ», είπε η Κάρολαϊν Ρέναρντ, σεναριογράφος και μέλος της WGA που έχει εργαστεί στο Secrets of Sulphur Springs του Disney Channel και σε άλλες εκπομπές.

Καθώς οι αμοιβές μειώθηκαν για τους σεναριογράφους, η βιομηχανία του θεάματος πλήρωσε υπέρογκους μισθούς σε στελέχη, ενώ ανέφερε κέρδη δισεκατομμυρίων. Η WGA υπολογίζει ότι τα κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 σε ετήσια κέρδη που κυμαίνονται από 28 δισεκατομμύρια δολάρια έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2017 έως το 2021.

Το 2021, 12 από τα κορυφαία στελέχη των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας έλαβαν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συνολική αποζημίωση.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα άλλο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το WGA θέλει διασφαλίσεις για να εμποδίσει τα στούντιο να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία νέων σεναρίων από την προηγούμενη δουλειά των συγγραφέων.

Οι συγγραφείς θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι δεν τους ζητείται να ξαναγράψουν πρόχειρα σενάρια που έχουν δημιουργηθεί από AI.

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον κλάδο. Οι όμιλοι ψυχαγωγίας δέχονται πιέσεις από τη Wall Street να κάνουν τις υπηρεσίες ροής κερδοφόρες, αφού επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε περιεχόμενο για να προσελκύσουν συνδρομητές.

Αντιμετωπίζουν επίσης τη μείωση των εσόδων από τηλεοπτικές διαφημίσεις, καθώς το παραδοσιακό τηλεοπτικό κοινό συρρικνώνεται και οι διαφημιστές πηγαίνουν αλλού. Η απειλή μιας ύφεσης επίσης διαφαίνεται.

Το AMPTP, το οποίο εκπροσωπεί την Comcast Corp, τη Disney, τη Warner Bros Discovery, το Netflix και εκατοντάδες εταιρείες παραγωγής, έχει δηλώσει ότι έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία.

Εάν προκηρυχθεί απεργία, οι μεταμεσονύχτιες εκπομπές όπως το The Tonight Show With Jimmy Fallon, το Last Week Tonight With John Oliver και το Saturday Night Live, που χρησιμοποιούν ομάδες συγγραφέων για να δημιουργήσουν επίκαιρα αστεία, αναμένεται να σταματήσουν αμέσως την παραγωγή.

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα επεισόδια δεν θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών τηλεοπτικών χρονοθυρίδων τους ή στις υπηρεσίες ροής που τα καθιστούν διαθέσιμα την επόμενη μέρα.

Οι σαπουνόπερες και άλλες ημερήσιες εκπομπές όπως το The View πιθανότατα θα διακοπούν. Τα ειδησεογραφικά προγράμματα δεν θα διακόπτονταν επειδή αυτοί οι σεναριογράφοι είναι μέλη μιας διαφορετικής ένωσης.

Περαιτέρω, η απεργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση της φθινοπωρινής τηλεοπτικής σεζόν. Η συγγραφή για αυτές τις εκπομπές ξεκινά συνήθως τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Εάν η διακοπή εργασίας παραταθεί, τα δίκτυα θα γεμίζουν όλο και περισσότερο τα προγράμματα προγραμματισμού τους με ριάλιτι, ειδησεογραφικά περιοδικά και επαναλήψεις.

Το Netflix μπορεί να είναι απομονωμένο από κάθε άμεσο αντίκτυπο λόγω της παγκόσμιας εστίασής του και της πρόσβασής του σε μακρινές εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός των ΗΠΑ.

Η τελευταία απεργία της WGA το 2007 και το 2008 διήρκεσε 100 ημέρες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν επαναλήψεις και περισσότερα ριάλιτι, και τα αποτελέσματα κυμάνθηκαν στην οικονομία της Καλιφόρνια καθώς οι παραγωγές έκλεισαν και οι σεναριογράφοι, οι ηθοποιοί και οι παραγωγοί που ήταν εκτός εργασίας περιόρισαν τις δαπάνες.

Η απεργία στοίχισε στο κράτος περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια και οδήγησε την ήδη εύθραυστη οικονομία του σε ύφεση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Milken, μια δεξαμενή σκέψης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Χαμάς: Το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ καταπατά την ελευθερία του λόγου

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα