ΑΘΗΝΑ
22:54
|
08.05.2024
Προειδοποιεί για τον κίνδυνο, εξελισσόμενα, τα chatbox να ξεπεράσουν σε επίπεδο πληροφοριών τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποχώρησή του από την Google, ανακοίνωσε ο Τζέφρι Χίντον, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχει η ραγδαία πρόοδος στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Ο 75χρονος επιστήμονας, θεωρούμενος και «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλούμενος και λόγους ηλικίας, σε μια δήλωσή του στους New York Times, λέγοντας ότι μετανιώνει για τη δουλειά του.

Η έρευνα του Δρ. Χίντον για τη βαθιά μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για τα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, όμως μιλώντας στο BBC, ο πρωτοπόρος επιστήμονας ανέφερε ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που ενέχουν τα chatbots AI «είναι αρκετά τρομακτικοί».

«Προς ώρας, τα chatbox δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ένα chatbot είναι πιθανό σύντομα να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφοριών που κατέχει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι μοντέλα όπως το GPT-4 να επισκιάζουν ένα άτομο στο βαθμό των γενικών γνώσεων που έχει και μάλιστα κατά πολύ. Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να ανησυχούμε για αυτό», τόνισε ο Βρετανοκαναδός γνωστικός ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών.

Στο άρθρο των New York Times, ο Δρ. Χίντον αναφέρθηκε σε «κακόβουλους παράγοντες» που θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για «κακά πράγματα». Όταν του ζητήθηκε από το BBC να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, απάντησε: «Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, ένα εφιαλτικό σενάριο».

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να αποκτήσουν τη δυνατότητα να δημιουργούν δικούς τους επιμέρους στόχους, ο επιστήμονας προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί τελικά να δημιουργήσει υποστόχους όπως «πρέπει να αποκτήσω περισσότερη δύναμη», με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανθρωπότητα.

Και πρόσθεσε: «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε. Είμαστε βιολογικά συστήματα και αυτά είναι ψηφιακά συστήματα. Και η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα ψηφιακά συστήματα, έχουμε πολλά αντίγραφα του ίδιου μοντέλου του κόσμου. Και όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μάθουν χωριστά, αλλά να μοιράζονται τις γνώσεις τους άμεσα. Έτσι είναι σαν να έχουμε 10.000 άτομα και όποτε ένα άτομο μαθαίνει κάτι, όλα το γνώριζαν αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σημαντική καινοτομία στη βιολογία με το σύστημα AlphaFold3

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο Ήλιος βίωσε μία από τις μεγαλύτερες εκλάμψεις των τελευταίων δέκα ετών

Νέο υλικό αναπτύχθηκε στη Ρωσία, καλύτερο από το αλουμίνιο. Σε τι διαφέρει;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα