ΑΘΗΝΑ
07:38
|
02.05.2024
Οι δημοσκοπήσεις των Interview και Opinion Poll κονταροχτυπιούνται και βγάζουν πρώτο κόμμα... ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά 6,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, «δείχνει» η δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,3% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 9,8%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,3%, η Ελληνική Λύση στο 3,8%, ενώ το ΜέΡΑ25 είναι σταθερό στο 4%. Για πρώτη φορά το κόμμα του Κασιδιάρη, οι Έλληνες για την Πατρίδα, με ποσοστό 3% φαίνεται ότι οριακά μπαίνει στη Βουλή και ακολουθεί η Εθνική Δημιουργία με 1,9%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 8,7%.

Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και διενέργειας δεύτερων εκλογών, το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος «ανεβαίνει» στις εφτά μονάδες σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Ειδικότερα, η ΝΔ στις επαναληπτικές κάλπες συγκεντρώνει 35,2% (από το 32,3% της πρώτης Κυριακής) και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,1% (από το 26%).

Δεδομένου ότι τη δεύτερη Κυριακή προβλέπεται κλιμακωτό bonus υπέρ του πρώτου κόμματος όταν αυτό ξεπερνάει πανελλαδικά το 25% (ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται κοντά στο 37%, εφόσον η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πεντακομματική, και στο 38% σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής), και το πλειοψηφικό ποσοστό των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου συσπειρώνεται στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ μπορεί να φτάσει στο 38% και να πετύχει την αυτοδυναμία.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης, είναι πως οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το σχήμα της κυβέρνησης που θα προκύψει, καθώς το 48% επιθυμεί αυτοδύναμη και το 46% κυβέρνηση συνεργασίας.

Πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ στους νέους – Δημοσκόπησης της Opinion Poll

Οι δημοσκόποι στο σύνολο τους βλέπουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας όμως ουδείς έχει μιλήσει για τελειωμένο παιχνίδι και σίγουρο αποτέλεσμα. Μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς παρότι δείχνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε προβληματισμό στην Κουμουνδούδου.

Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αφορά στους νέους, όπου οι άνθρωποι του Σύριζα θεωρούν ότι έχουν ισχυρό προβάδισμα και περιμένουν άνοιγμα της ψαλίδας έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Η δημοσκόπηση της Opinion λοιπόν για λογαριασμό του THETOC μπορεί να επιβεβαίωσε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17-29, το προβάδισμα του όμως έναντι της ΝΔ είναι μόλις δυο μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, στην ψήφο των νέων 17 έως 29 ετών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Opinion Poll στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 20,5%, έναντι 18,5% της ΝΔ (διαφορά 2 ποσοστιαίων μονάδων).

Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 7,5%, οι Έλληνες – Εθνικό κόμμα με 6,4 %, το ΚΚΕ με 6,3%, η Ελληνική Λύση με 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,1%, η Εθνική Δημιουργία με 1,8% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,4%. To ποσοστό των αναποφάσιστων νέων, δε, ανέρχεται σε 20,9%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα