ΑΘΗΝΑ
04:34
|
17.05.2024
Οι σοσιαλιστές κατηγορούν τις αρχές για απειλές εναντίον όσων επιθυμούν να φορέσουν την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, σύμβολο της νίκης κατά του ναζισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κόμμα των Σοσιαλιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κατηγόρησε τις αρχές ότι απειλούν πολίτες που επιθυμούν να φορέσουν την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, σύμβολο της νίκης κατά του ναζισμού, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης.

«Οι σκανδαλώδεις δηλώσεις και απειλές της ηγεσίας της Μολδαβίας και των βουλευτών του Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης προς τους πολίτες της χώρας την παραμονή των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης έχουν αυξηθεί. Ειδικότερα, υψηλόβαθμα στελέχη απειλούν αυτούς που θα φορέσουν Κορδέλες του Αγίου Γεωργίου με πρόστιμα και άλλα αντίποινα», ανέφερε το Κόμμα των Σοσιαλιστών σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, σήμερα Τρίτη.

«Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα σύμβολα της Μεγάλης Νίκης και η χρήση της στη μνήμη των νικητών στρατιωτών είναι αναφαίρετο δικαίωμα των Μολδαβών πολιτών. Το Κόμμα των Σοσιαλιστών σκοπεύει να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμα με κάθε νόμιμο μέσο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρότι από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας εγκρίθηκε ψήφισμα σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών στην αυτοέκφραση, τις περασμένες ημέρες ο Ιγκόρ Γκρόσου, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας και του κυβερνώντος Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης, είπε ότι η αστυνομία θα επιβάλει πρόστιμο σε όσους φέρουν την κορδέλα, τονίζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές αρχές της χώρας δεν μπορούν να επιτρέψουν την εμφάνιση τέτοιων συμβόλων.

Η απόφαση για την απαγόρευση της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου στη Μολδαβία εγκρίθηκε στις αρχές του περασμένου έτους, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε η επιβολή προστίμων από 4.500 λέις έως 9.000 λέις (250 έως 500 δολάρια) για άτομα που φέρουν, επιδεικνύουν και διανέμουν το συγκεκριμένο σύμβολο.

Τον περασμένο Απρίλιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας έκρινε ότι η απαγόρευση της χρήσης της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου είναι νόμιμη, αλλά ότι η τιμωρία για τη χρήση της θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο εάν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορούσαν να αποδείξουν ότι η χρήση της αποτελεί προπαγάνδα πολέμου και επιθετικότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα