Τα αποκαλυπτήρια ενός χάλκινου αγάλματος στη μνήμη του θηλυκού θαλάσσιου ίππου που θανατώθηκε από τις αρμόδιες αρχές το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα Όσλο της Νορβηγίας. Το θηλαστικό, το οποίο είχε «βαπτιστεί» Φρέγια από τους πολίτες του Όσλο, θανατώθηκε τον περασμένο Αύγουστο για λόγους… δημόσιας ασφάλειας. Η ευθανασία του είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
Το γλυπτό σε φυσικό μέγεθος απεικονίζει τη Φρέγια να κείτεται στη βραχώδη ακτή της μαρίνας «Kongen» του Όσλο, κοντά στο σημείο όπου το θηλαστικό, βάρους 600 κιλών, αποτελούσε «ατραξιόν» για ντόπιους και τουρίστες.
«Αυτός είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στην άγρια φύση», δήλωσε η γλύπτρια Άστρι Τονόιαν, η οποία επιμελήθηκε το έργο. «Έτσι συμπεριφερθήκαμε στη Φρέγια. Για αυτό και ονόμασε αυτό το γλυπτό, το γλυπτό Για Τις Αμαρτίες Μας», πρόσθεσε.
Με διαδικτυακή εκστρατεία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 25.000 δολάρια για τη δημιουργία του γλυπτού προς τιμήν της Φρέγια. «Ξεκίνησα αυτήν την εκστρατεία γιατί ήμουν οργισμένος με τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση η νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας», δήλωσε ο επικεφαλής της καμπάνιας, Έρικ Χολμ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP.
Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ευθανασία τον περασμένο Αύγουστο, επικαλούμενοι ότι το θηλαστικό βίωνε άγχος και εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το κοινό που δεν κρατούσε τις απαραίτητες αποστάσεις όπως είχε ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τοπικά μέσα η αστυνομία είχε κληθεί να αποκλείσει μια ολόκληρη παραλία, όταν η Φρέγια κινήθηκε επιθετικά εναντίον μιας λουόμενης.
Η Φρέγια ήταν περίπου πέντε ετών όταν εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία προτού επιλέξει να φθάσει στη Νορβηγία στα μέσα του περασμένου Ιουλίου.
Ο θαλάσσιος ίππος είναι προστατευόμενο είδος που ζει υπό φυσιολογικές συνθήκες στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής. Συνήθως, οι θαλάσσιοι ίπποι δεν συμπεριφέρονται επιθετικά στους ανθρώπους, αλλά μπορεί να γίνουν επιθετικοί, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται από εισβολείς.
Οι επικριτές των αρχών που έκριναν απαραίτητη την ευθανασία του θηλαστικού υποστήριξαν ότι η απόφαση να θανατωθεί ήταν βιαστική και δεν έλαβε υπόψη την ευημερία του. Από την πλευρά τους, Νορβηγοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι μία πιθανή νάρκωση της Φρέγια και η μεταφορά της σε μια λιγότερο κατοικημένη περιοχή θα ήταν μία περίπλοκη διαδικασία και θα λειτουργούσε σε βάρος του θηλαστικού.