ΑΘΗΝΑ
01:41
|
09.05.2024
«Θα μπορούσα εύκολα να δω το 30% αυτών [των εργαζομένων] να αντικαθίσταται από την τεχνητή νοημοσύνη σε μια περίοδο πέντε ετών».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η International Business Machines Corporation (IBM) αναμένει να περικόψει σχεδόν 8.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια και να τις αντικαταστήσει με τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, Άρβιντ Κρίσνα.

O Κρίσνα είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επιβραδύνει ή να αναστείλει πλήρως τις προσλήψεις για λειτουργίες back-office, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, σημειώνοντας ότι οι ρόλοι που δεν αντιμετωπίζουν πελάτες ανέρχονται επί του παρόντος σε σχεδόν 26.000 εργαζόμενους.

«Θα μπορούσα εύκολα να δω το 30% αυτών [των εργαζομένων] να αντικαθίσταται από τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμό σε μια περίοδο πέντε ετών», είπε ο Κρίσνα, υποδεικνύοντας ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας λόγω τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να επηρεάσουν περίπου 7.800 εργαζομένους.

Ένας εκπρόσωπος της IBM είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει προς το παρόν να απολύσει άτομα από αυτές τις θέσεις, αλλά επεσήμανε ότι όποιες θέσεις εργασίας εκκενώνονται δεν θα αναπληρώνονται πλέον.

Σε ένα σχόλιο που έστειλε μέσω email στο Business Insider, ένας άλλος εκπρόσωπος του τεχνολογικού γίγαντα εξήγησε επίσης ότι «δεν υπάρχει γενική “παύση” προσλήψεων» και ότι η IBM «είναι προσεκτική στις προσλήψεις της, εστιάζοντας σε ρόλους που δημιουργούν έσοδα». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εταιρεία είναι «πολύ επιλεκτική κατά την πλήρωση θέσεων εργασίας που δεν αγγίζουν άμεσα τους πελάτες ή την τεχνολογία μας», σημειώνοντας ότι η IBM εξακολουθεί να προσλαμβάνει ενεργά για χιλιάδες θέσεις.

Στα τέλη Μαρτίου, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ομάδα Οικονομικής Έρευνας της Goldman Sachs προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, όπως το δημοφιλές ChatGPT, θα μπορούσαν πολύ σύντομα να προκαλέσουν «σημαντική αναστάτωση» στην αγορά εργασίας.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι 300 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να καταλήξουν να αντικατασταθούν με τεχνητή νοημοσύνη και ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι εκτεθειμένα σε «κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης τεχνητής νοημοσύνης». Σημείωσαν επίσης ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για το ένα τέταρτο των τρεχουσών θέσεων εργασίας.

«Παρά τη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις δυνατότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η ικανότητά της να δημιουργεί περιεχόμενο που δεν διακρίνεται από αυτό που παράγεται από τον άνθρωπο και να καταρρίπτει τα εμπόδια επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών αντανακλά μια σημαντική πρόοδο με δυνητικά μεγάλες μακροοικονομικές επιπτώσεις», ανέφερε η έκθεση της Goldman Sachs.

Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα άνω των 1.100 ερευνητών Τεχνητής Νοημοσύνης, τεχνικών επιστημόνων και άλλων, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla, Ίλον Μασκ και του συνιδρυτή της Apple, Στήβεν Βόζνιακ, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή απαιτώντας ένα εξάμηνο μορατόριουμ στα «γιγάντια πειράματα τεχνητής νοημοσύνης».

Οι υπογράφοντες προειδοποίησαν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με «νοημοσύνη ανταγωνιζόμενη την ανθρώπινη» μπορούν να θέτουν «βαθείς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα», εάν ποτέ καταφέρουν να ξεφύγουν από την κατανόηση και τον έλεγχο των δημιουργών τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Σημαντική καινοτομία στη βιολογία με το σύστημα AlphaFold3

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα