ΑΘΗΝΑ
05:32
|
05.05.2024
Ρουκέτες από τη Γάζα κατά του Ισραήλ μετά τον θάνατο Παλαιστίνιου απεργού πείνας. Απεβίωσε μετά από 87 ημέρες απεργίας, διαμαρτυρόμενος για την άδικη φυλάκισή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παλαιστίνιος Καντέρ Αντνάν πέθανε σε ισραηλινή φυλακή μετά από απεργία πείνας 87 ημερών, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές. Ο Αντνάν, 45 ετών, υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης «Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ» έκανε απεργία πείνας από τις αρχές του Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του στο Ισραήλ.

Η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ είπε ότι ο Αντνάν είχε κατηγορηθεί για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», αλλά είχε αρνηθεί την ιατρική περίθαλψη ενόσω προχωρούσαν οι νομικές διαδικασίες. Ανέφερε ότι βρέθηκε αναίσθητος στο κελί του νωρίς την Τρίτη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε σε δήλωση: «Ο αγώνας μας συνεχίζεται και ο εχθρός θα συνειδητοποιήσει για άλλη μια φορά ότι τα εγκλήματά του δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση. Η αντίσταση θα συνεχιστεί με κάθε δύναμη και αποφασιστικότητα».

Ο Αντνάν, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, είχε πραγματοποιήσει πέντε απεργίες πείνας από το 2004, συμπεριλαμβανομένης μιας απεργίας 55 ημερών το 2015 για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψή του υπό τη λεγόμενη διοικητική κράτηση, στην οποία οι ύποπτοι κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων, ο Αντνάν είχε τεθεί υπό κράτηση από το Ισραήλ 12 φορές, περνώντας περίπου οκτώ χρόνια στη φυλακή, κυρίως υπό διοικητική κράτηση.

«Ο Χαντέρ Αντνάν εκτελέστηκε εν ψυχρώ», είπε η Ένωση Κρατουμένων στη Γάζα στο μόλις άκουσε για τον θάνατο του Αντνάν .

Πριν από τον θάνατό του, η σύζυγός του Ράντα Μούσα είπε ότι «αρνείται κάθε υποστήριξη, αρνείται τις ιατρικές εξετάσεις, βρίσκεται σε ένα κελί με πολύ δύσκολες συνθήκες κράτησης».

Ένας γιατρός από την ομάδα Physicians for Human Rights Israel που είχε επισκεφτεί τον Αντνάν στη φυλακή προειδοποίησε ότι «αντιμετωπίζει επικείμενο θάνατο», ενώ ζήτησε να «μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομείο», ανέφερε το AFP.

Η ομάδα είπε ότι ο Αντνάν «παλεύει να κινηθεί και να διατηρήσει μια βασική συνομιλία, εμφανιζόμενος χλωμός, αδύναμος, εξαντλημένος και επικίνδυνα αδυνατισμένος», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από την ομάδα.

Ο θάνατος του Αντνάν ονομάστηκε «πράξη δολοφονίας», καθώς οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τον Αντνάν πολιτικό ακτιβιστή που ηγήθηκε της άρνησης φαγητού ως μέσο διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση χωρίς κατηγορία από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Ας μην ξεχνάμε το 2012 ήταν ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ατομικής απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του χωρίς κατηγορίες, η οποία θεωρήθηκε πρωτοποριακή πράξη που οδήγησε τόσους πολλούς άλλους κρατούμενους στην απεργία πείνας ως τρόπο διαμαρτυρίας για την κράτησή τους», αναφέρει ο ανταποκριτής του AlJazeera.

Πηγές αναφέρουν πως όλες οι παλαιστινιακές φατρίες στη λωρίδα της Γάζας θρηνούν τον Καντέρ Αντνάν και θεωρούν την ισραηλινή κατοχή πλήρως υπεύθυνη για αυτό το «ειδεχθές έγκλημα».

Οι φατρίες έχουν δεσμευτεί να απαντήσουν και έχουν καλέσει σε γενική απεργία και διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Ελ Σαγιέντ.

Ήδη τις τελευταίες ώρες έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα για τον θάνατο του Αντνάν, ενώ οι σειρήνες χτύπησαν στις ισραηλινές συνοριακές κοινότητες της Γάζας, στέλνοντας τους κατοίκους να τρέχουν για καταφύγιο. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τρεις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα