ΑΘΗΝΑ
23:06
|
02.05.2024
Ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε σημαντικά κέρδη για την αρχή του έτους καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κέρδη που έφθασαν τα 5 δισ. δολάρια, για τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 4,3 δισ. δολάρια, δημοσιοποίησε, σήμερα Τρίτη, βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP, προκαλώντας οργή στους Βρετανούς που πασχίζουν να καλύψουν τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους.

Αν και ελαφρά μειωμένα από την περσινή χρονιά που εκτινάχθηκαν στα 6,2 δισ. δολάρια, φτάνοντας στο υψηλότερο από ποτέ σημείο τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα τεράστια κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού γεννούν και κριτική και αιτήματα από την αντιπολίτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, για αυστηροποίηση του φόρου εκτάκτων κερδών (EPL) και δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε έναν «δικαιότερο» τρόπο φορολόγησης των έκτακτων κερδών. «Φυσικά θέλουμε η BP και άλλοι να έχουν κέρδη για να μπορούν να επενδύσουν, αλλά πρόκειται για κέρδη που δεν περίμεναν να αποκομίσουν και προκύπτουν από τις εκτινασσόμενες τιμές στην ενέργεια», ανέφερε μιλώντας στο BBC.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι δήλωσε: «Αυτά τα εντυπωσιακά κέρδη αποτελούν γροθιά στο στομάχι για όλους όσοι αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών τους» και πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση «άφησε τους γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να ιδιοποιηθούν δισεκατομμύρια λίρες, ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να πληρώσουν για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό τους ρεύμα».

Η BP ανέφερε ετήσια κέρδη ρεκόρ πέρυσι, καθώς – μαζί με τον υπόλοιπο ενεργειακό τομέα – επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που συνεπακόλουθα τροφοδότησε και αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και παρότι τα κέρδη φέτος ήταν ελαφρά λιγότερα, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω στο επόμενο τρίμηνο, ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνει, δήλωσε ικανοποιημένος από ένα πρώτο τρίμηνο με «ισχυρές επιδόσεις».

Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε έναν έκτακτο φόρο στα κέρδη από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου – που ονομάζεται Energy Profits Levy (EPL) – για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του σχεδίου της για μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Το EPL ορίζεται στο 35% και μαζί με τους υφιστάμενους φόρους στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανεβάζει τον συνολικό φορολογικό συντελεστή του Ηνωμένου Βασιλείου στο 75%. Ωστόσο, οι εταιρείες είναι σε θέση να μειώσουν το ποσό του φόρου που πληρώνουν συνυπολογίζοντας τις ζημίες ή τις επενδύσεις στις επιχειρήσεις τους πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συντριπτική πλειονότητα των κερδών της BP προκύπτει από δραστηριότητες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως δεν καλύπτεται από τον EPL.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, η εταιρεία πλήρωσε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο παγκοσμίως και 650 εκατομμύρια δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο – με περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια λόγω του EPL. Η BP λέει ότι έχει πλέον καταβάλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε φόρο από τότε που εισήχθη ο EPL.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα