ΑΘΗΝΑ
06:51
|
20.04.2024
Από τις άλλες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, σχεδόν όλες είχαν μόνο οριακή υποστήριξη για τη μοναρχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν οι μισές από τις υπερπόντιες χώρες στις οποίες ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θεωρείται ο αρχηγός του κράτους θα ψήφιζαν να γίνουν δημοκρατίες, εάν τους δινόταν η ευκαιρία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η έρευνα που διεξήχθη από τον πρώην αντιπρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Άσκροφτ δείχνει ότι 6 από τις 14 χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας – συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Αυστραλίας – θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν τη μοναρχία.

Μεταξύ των Αυστραλών ερωτηθέντων, το 42% ήταν υπέρ του να γίνει δημοκρατία, με το 35% να αντιτίθεται στην ιδέα. Ο Καναδάς είδε μεγαλύτερη απόκλιση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Άσκροφτ, με το 47% να επιθυμεί το πολίτευμα να γίνει αβασίλευτη δημοκρατία και μόλις το 23% να διαφωνεί.

Οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα, τα Νησιά του Σολομώντα και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα θα ψήφιζαν επίσης υπέρ της απομάκρυνσης του βασιλιά Καρόλου από την τυπική ηγεσία του κράτους, δείχνει η δημοσκόπηση.

Το σκεπτικό υπό το οποίο δόθηκαν οι απαντήσεις υπέρ της κατάργησης της βασιλείας φαίνεται ποικίλο. Ορισμένοι ερωτηθέντες σε χώρες της Καραϊβικής ανέφεραν την αποικιοκρατία ως κίνητρο για τις απαντήσεις τους, ενώ αλλού οι άνθρωποι είπαν ότι πίστευαν ότι η κατάργηση της βασιλείας θα απέφερε απτά οφέλη. Ο Καναδάς ήταν μεταξύ των τεσσάρων χωρών στις οποίες οι δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν την άποψη ότι η μοναρχία είναι ένας «ρατσιστικός και αποικιοκρατικός θεσμός και δεν πρέπει να έχουμε καμία σχέση με αυτή».

Ένας Αυστραλός ερωτώμενος είπε στην έρευνα: «Η Βρετανία είναι σαν μια μακρινή ανάμνηση. Αν μη τι άλλο, απλώς ακολουθούμε τα βήματα των ΗΠΑ σε ό,τι κάνουν». Ένας Καναδός πολίτης υποστήριξε ότι η μοναρχία «δεν είναι πλέον πραγματική στη σύγχρονη εποχή».

Μια άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον Άσκροφτ ενόψει της στέψης του βασιλιά Καρόλου το Σάββατο διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για τη μοναρχία στη Βρετανία παραμένει υψηλή, αλλά αυτό φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συναισθήματα που επικρατούν πέρα από τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τις άλλες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, σχεδόν όλες είχαν μόνο οριακή υποστήριξη για τη μοναρχία. Αυτές περιλαμβάνουν τη Νέα Ζηλανδία, το Μπελίζ και την Παπούα Νέα Γουινέα. Μόνο δύο από τις 14 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα – ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες και το Τουβαλού – έδειξαν ότι θα ψήφιζαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής στο στέμμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα