ΑΘΗΝΑ
01:43
|
28.04.2024
Η μάχη που δίνεται εδώ και δεκαετίες για την θεραπεία του Αλτσχάιμερ αρχίσει και αποδίδει. Το νέο πειραματικό φάρμακο της Eli Lilly είναι πολλά υποσχόμενο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποσχέσεις για μία πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση της εκφυλιστικής νόσου Αλτσχάιμερ υπόσχεται το νέο πειραματικό φάρμακο Donanemab της φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly καθώς κατάφερε να επιβραδύνει τη γνωστική υποχώρηση κατά 35% σε μια δοκιμή τελευταίου σταδίου.

Πέρσι, τα αποτελέσματα δοκιμών του φαρμάκου Leqembi των εταιριών Eisai και Biogen είχαν δείξει μείωση της εξέλιξης κατά 27% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Και στα δύο φάρμακα χρησιμοποιούνται αντισώματα όπως αυτά που φτιάχνει ο ανθρώπινος οργανισμός για να επιτεθεί σε ιούς. Είναι ωστόσο μεταλλαγμένα, μέσω βιοτεχνολογίας, ώστε να καθαρίζουν  τον εγκέφαλο από αμυλοειδή τύπου Βήτα που συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων δημιουργώντας «πλάκες» που είναι από τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτζχάιμερ.

Η επικεφαλής των κλινικών ερευνών του Βρετανικού Εθνικού Νοσοκομείου Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής, Δρ. Καθ Μάμερι, επισημαίνει πως η μάχη που δίνεται εδώ και δεκαετίες για την θεραπεία του Αλτσχάιμερ αρχίσει και αποδίδει καθώς διαφαίνεται πλέον η δυνατότητα «διαχείρισης» της νόσου μέσω σημαντικής επιβράδυνσης.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα της Eli Lilly  ανακοινώθηκε πως:

  • Συμμετείχαν 1.734 άτομα που ήταν στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Τους δόθηκε το φάρμακο  Donanemab μηνιαίως μέχρι να διαλυθούν οι ευδιάκριτες «πλάκες» μεταξύ των εγκεφαλικών  κυττάρων.
  • Η νόσος επιβραδύνθηκε γενικά μεταξύ 29% και 35% καταφέρνοντας να παραμείνουν λειτουργικοί στην καθημερινή  ρουτίνα και να μπορούν να συζητήσουν τρέχοντα γεγονότα ή να ασχοληθούν με τα χόμπι τους.
  • Το ένα τρίτο των ασθενών ανέπτυξαν εγκεφαλικά οιδήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα