Σήμερα 3 Μαΐου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας. Μια ημέρα, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά ΜΜΕ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ και από το σύνταγμά μας.
Η Ελλάδα φέτος ανέβηκε μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, την οποία συντάσσει εδώ και 21 χρόνια η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSFRSF). Η Ελλάδα από την 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών βρέθηκε φέτος στην 107η ενώ σταθερά παραμένει στον «πάτο» μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως εξήγησαν οι RSF στο inside story, η συνολική ποιότητα της ελευθερίας του Τύπου έχει ελαφρώς επιδεινωθεί στη χώρα μας, από 55,52 σε 55,20 σε κλίμακα του 100. «Αυτό υποδηλώνει ότι η βελτιωμένη θέση της Ελλάδας (σε σύνολο 180 χωρών) μπορεί να αποδοθεί στην υποχώρηση άλλων χωρών», είπε o Πάβολ Σζάλαϊ, επικεφαλής στους RSF για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων. Πράγματι φτάσαμε στην 107η θέση γιατί έπεσε το… Τσαντ.
«Κοντά» στη θέση της Ελλάδας βρίσκονται η Σενεγάλη (104), το Κατάρ (105), η Ταϊλάνδη (106), η Ινδονησία (108), το Τσαντ (109) και το Περού (110).
Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με λογισμικά όπως το Predator και οι αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων είναι τρεις από τους βασικότερους παράγοντες για την κατάκτηση της 107ης θέσης.
Σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο εμπνέονται από τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.