ΑΘΗΝΑ
16:00
|
25.04.2024
Η εταιρεία κατασκευής τούβλων κάνναβης δηλώνει ότι αν και είναι 20% πιο ακριβά, το γεγονός ότι μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα παρουσιάζει «τεράστιες ευκαιρίες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο κατασκευασμένο από τούβλα κάνναβης βρίσκεται στη Νότια Αφρική και σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Η 12ώροφη κατασκευή με το όνομα «84 Harrington Street» στο Κέιπ Τάουν, που αποτελείται από 54 δωμάτια, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Οι τοίχοι του κτιρίου είναι χτισμένοι με τη χρήση τούβλων που κατασκευάζονται από το φυτό της κάνναβης. Υποστηρίζονται, ωστόσο, από μια κατασκευή από σκυρόδεμα και τσιμέντο. Η Afrimat Hemp, η οποία παράγει τα τούβλα, ισχυρίζεται ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον, πως έχουν αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα, πως είναι ανθεκτικά στη φωτιά και παρέχουν υψηλής ποιότητας μόνωση.

The world's tallest building constructed with hemp in Cape Town - Building  & Decor

Ο Μπόσι Μίλερ, διευθυντής της Afrimat Hemp, δήλωσε στο AFP ότι «το φυτό απορροφά άνθρακα, τοποθετείται σε ένα τούβλο και έπειτα μένει σε ένα κτίριο για 50 ή περισσότερα χρόνια».

«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια ολόκληρη σακούλα κυριολεκτικά γεμάτη άνθρακα», είπε ο Μίλερ, αγγίζοντας μια σακούλα σε ένα εργοστάσιο τούβλων στα περίχωρα του Κέιπ Τάουν, όπου κάνναβη, νερό και ασβέστης αναμειγνύονται για να φτιαχτούν τούβλα.

hemp Bricks | hemp plaster | hempcrete - Hanfsteine - Hanfputze - Hanfmörtel

Αν και η επιχείρηση είναι ένας σημαντικός μεταποιητής κάνναβης, οι κατασκευαστές είπαν ότι έπρεπε να εισάγουν βιομηχανική κάνναβη από τη Βρετανία για το έργο, καθώς η Νότια Αφρική είχε απαγορεύσει την τοπική παραγωγή, μέχρι που η κυβέρνηση άρχισε να εκδίδει άδειες καλλιέργειας πέρυσι.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα δεσμεύτηκε να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της νεοσύστατης βιομηχανίας κάνναβης της χώρας, αναφέροντας τη δυνατότητα για τουλάχιστον 130.000 θέσεις εργασίας.

Η Afrimat Hemp σκοπεύει να παράγει τα πρώτα της τούβλα από νοτιοαφρικανική κάνναβη σύντομα και η Wolf+Wolf, ο αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου Hemp, έχει πει ότι η χρήση τοπικά καλλιεργούμενης κάνναβης θα αυξήσει τον αριθμό τέτοιων κατασκευών όπως το «84 Harrington Street» στην χώρα.

Cape Town now officially has the highest building in the world made with  hemp | News24

«Δεν πρέπει να είναι απλώς ένα προϊόν υψηλής ποιότητας», λέει ο Γουλφ, η εταιρεία του οποίου συμμετέχει σε πολλά έργα κοινωνικής στέγασης στη Νότια Αφρική και τη γειτονική Μοζαμβίκη. Ωστόσο, το κόστος παραμένει ένα ζήτημα.

Η εταιρεία κατασκευής τούβλων κάνναβης δηλώνει ότι αν και είναι 20% πιο ακριβά από τα παραδοσιακά υλικά, το γεγονός ότι μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα παρουσιάζει «τεράστιες ευκαιρίες» στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η αγορά άνθρακα και οι άδειες που αγοράζουν οι εταιρείες για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνουν τα τούβλα κάνναβης περισσότερο επιθυμητά, λέει η εταιρεία.

«Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε δάση ή μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε κάποιον για να ζήσει σε ένα σπίτι κάνναβης. Είναι η ίδια αρχή», εξηγεί ο Γουιχάν Μπέκερ, σύμβουλος άνθρακα στην Afrimat Hemp, αναφέρει το AFP.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα