ΑΘΗΝΑ
18:47
|
09.05.2024
Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Ρωσίας, Συρίας και Ιράν ενδέχεται να συναντηθούν στη Μόσχα. Πρώτη επίσημη επίσκεψη Ραϊσί στη Συρία από το 2010.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Συρίας και του Ιράν ενδέχεται να συναντηθούν στη Μόσχα στις 10 Μαΐου για να συζητήσουν το συριακό ζήτημα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έχουμε ήδη λάβει πρόσκληση από τη ρωσική πλευρά σχετικά με μια συνάντηση για τη Συρία, που μπορεί να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με όσα έως τώρα γνωρίζουμε, στις 10 Μαΐου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη Μόσχα» ανέφερε, μιλώντας στο κανάλι NTV.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι έχουν προηγηθεί «εχνικές συναντήσεις σε επίπεδο αξιωματούχων άμυνας και αρχηγών πληροφοριών. «Συζητάμε λεπτομερώς το θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας στη Συρία, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από αυτή την άποψη, υπήρξαν ιστορικές προτάσεις από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου του Ιράν στη Συρία από το 2010

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου υποστηρίζει σθεναρά τη συριακή κυβέρνηση, έφτασε σήμερα στη Δαμασκό, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη Συρία από το 2010, παρότι η Τεχεράνη παρείχε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμβάλλοντας να γείρει η πλάστιγγα της σύρραξης υπέρ της Δαμασκού.

Η προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας όπου οι υποδομές ρημάχτηκαν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αφού οι δυνάμεις της έχουν πλέον ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχαν χάσει στην κορύφωση της σύρραξης.

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη θα γίνει με φόντο την αναθέρμανση των σχέσεων στην περιοχή, ιδίως την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο μεγάλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Μπαχαντουρί Τζαχρουμί έκρινε πως το ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Άσαντ, έχει «στρατηγική σημασία» για τις δυο χώρες και δήλωσε πως ο σκοπός του αφορά κυρίως την οικονομία.

«Οι δυο χώρες συνεργάστηκαν με επιτυχία στα πεδία της ασφάλειας και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και «μπορούν επίσης να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης» της Συρίας, πρόσθεσε.

Στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο Ιρανός πρόεδρος με τον Σύριο ομόλογό του, περιλαμβάνονται επίσης οι διμερείς σχέσεις, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα και οι «θετικές εξελίξεις» σε περιφερειακό διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Εκτός Καΐρου οι αντιπροσωπείες Χαμάς και Ισραήλ

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Ημέρα της Νίκης: Στιγμιότυπα από την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Επιστολή κοινής πρωτοβουλίας στα αριστερά κόμματα από τον Αλέξη Χαρίτση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα