ΑΘΗΝΑ
01:29
|
06.05.2024
Προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου δέκα μέρες πριν τις κάλπες. Δεκάδες συλλήψεις στελεχών κουρδικών κομμάτων στην Κωνσταντινούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μάη στην Τουρκία, η αστυνομία προχώρησε την Κυριακή σε νέες συλλήψεις υποψήφιων βουλευτών, που κατηγορούνται για σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ χθες Τρίτη συνελήφθησαν τουλάχιστον ακόμα 17 άτομα σε επιδρομές στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Artı Gerçek.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται μέλη του συμβουλίου νεολαίας του «Πράσινου Αριστερού Κόμματος» (YSP)  καθώς και στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), που συμμετέχει στο YSP προκειμένου να αποφύγει τις απαγορεύσεις σε βάρος του, και του Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών (HDK).

Ρεπορτάζ τουρκικών μέσων αναφέρουν ότι στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται και δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP), που όπως και το YSP συμμετέχουν στον εκλογικό συνασπισμό «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του εν λόγω συνασπισμού (και μέσω αυτού το HDP) κάλεσε ανοιχτά σε στήριξη της υποψηφιότητας του Κ. Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη συνολικά 143 ατόμων στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με έδρα το Ντιγιαρμπακίρ που διεξήχθη σε 21 επαρχίες. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται πολιτικοί, δικηγόροι, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, ενώ 48 ακόμα άτομα συνελήφθησαν αργότερα μέσα στην εβδομάδα με κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP και υποψήφιος πρόεδρος με τη στήριξη της «Εθνικής Συμμαχίας», κατήγγειλε χτες πως η κυβέρνηση ετοιμάζει παρέμβαση με χάκερς στις εκλογές, μέσα από αποκλεισμό αντιπολιτευόμενων ιστοσελίδων, διάδοση ψευδών ηχητικών και βίντεο εναντίον του κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, ο νυν πρόεδρος της χώρας και εκ νέου υποψήφιος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου για «συνομιλίες με το Καντίλ» (το βουνό όπου βρίσκεται η έδρα του ΡΚΚ) και είπε ότι «το έθνος μου δεν θα παραδώσει αυτή τη χώρα σε κάποιον που θα γίνει πρόεδρος με τη στήριξη του Καντίλ».

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση της MAK Consulting εμφανίζει το 47% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κιλιτσντάρογλου και το 42% Ερντογάν, με την ψαλίδα να ανοίγει περισσότερο υπέρ του επικεφαλής της Συμμαχίας όσο αφορά σε πιθανό β’ γύρο των εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα