ΑΘΗΝΑ
07:05
|
28.04.2024
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ολοκληρώνει την αφρικανική περιοδεία του προσπαθώντας να πείσει ότι για την ακρίβεια δε φταίνε οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξαήμερη περιοδεία στην Αφρική ολοκλήρωσε σήμερα στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προσπαθώντας να εμφανιστεί ως ο γεφυροποιός ανάμεσα σε χώρες της περιοχής και τις χώρες της Ομάδας των επτά (G7) πλουσιότερων χωρών – συμμάχων των ΗΠΑ ενόψει της συνόδου κορυφής που θα φιλοξενήσει από τις 19 ως τις 21 Μαΐου στη Χιροσίμα.

Japan, Mozambique affirm importance of rules-based int'l order

«Πολλές χώρες από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο υποφέρουν από την ακρίβεια των τροφίμων και της ενέργειας. Η αιτία του ζητήματος θα πρέπει να αναζητηθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» τόνισε ο Κισίντα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Μαπούτο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «καταβάλλονται προσπάθειες να διχαστεί ο κόσμος» μέσω «προβολής ανακριβών εντυπώσεων που προκαλούν οι κυρώσεις του G7 στη Ρωσία» επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να πείσει τους Αφρικανούς ηγέτες που θεωρούν ως βασική αιτία της ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά είδη διατροφής τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ξεκίνησε την περιοδεία του σε αφρικανικές χώρες στις 29 Απριλίου από το Κάιρο και την επόμενη συμμετείχε στην αιγυπτιακο-ιαπωνική σύνοδο κορυφής με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Την Πρωτομαγιά ο Κισίντα αναχώρησε από το Κάιρο για την πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα, πραγματοποιώντας και εκεί ανάλογη σύνοδο κορυφή.

Japanese PM Fumio Kishida in Accra for a day's visit [Photos] -  Adomonline.com

Το ίδιο έπραξε στις 2 Μαΐου στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στη συνέχεια σήμερα στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο. Αύριο, Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη για διμερή σύνοδο κορυφής και θα επιστρέψει αυθημερόν στο Τόκιο.

Την Κυριακή ο Φούμιο Κισίντα θα μεταβεί στη Νότια Κορέα, που θα είναι η πρώτη Ιάπωνα πρωθυπουργού εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα