ΑΘΗΝΑ
17:04
|
23.04.2024
Όσο το κοινό αίσθημα στη Νότια Κορέα παραμένει οξύ προς την Ιαπωνία, η τρέχουσα διπλωματική εγκαρδιότητα κινδυνεύει να είναι βραχύβια, επισημαίνουν αναλυτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες τη Σεούλ, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν «την απειλή» της Βόρειας Κορέας.

Η διήμερη επίσκεψη, η οποία θα ξεκινήσει την Κυριακή, θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη στη Σεούλ εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο Κισίντα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γιουν Σουκ-γέολ, ο οποίος έχει δώσει προτεραιότητα στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τον Μάρτιο, ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης επισκέφθηκε το Τόκιο.

Ο Γιουν μόλις ολοκλήρωσε επίσης μια κρατική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, από κοινού με τον οποίο παρουσίασε τη «Διακήρυξη της Ουάσιγκτον», που προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικά όπλα στην θάλασσα της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί ότι όλη αυτή η συνεργασία είναι «απολύτως ταυτόσημη με ένα επικίνδυνο πολεμικό σχέδιο», σύμφωνα με ένα σχόλιο που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σεούλ και του Τόκιο, που και οι δύο αποτελούν βασικούς περιφερειακούς στρατιωτικούς συμμάχους των ΗΠΑ, είναι σημαδεμένες από την αποικιακή κατοχή της Κορεατικής χερσονήσου από την Ιαπωνία το 1910-45, την επιβολής της καταναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής δουλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον έχει καταβάλει έντονες προσπάθειες για να φέρει κοντά τις χώρες προκειμένου να στερεοποιήσουν τη συμμαχία τους κατά της Νότιας Κορέας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα, με τη σειρά τους, ενίσχυσαν την στρατιωτική τους συνεργασία, διοργανώνοντας μια σειρά από μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο τριμερών ασκήσεων με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας φέτος.


Αυτή την εβδομάδα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψή του στη Σεούλ θα «έδινε ώθηση στη διαμεσολαβητική διπλωματία» μεταξύ των γειτόνων.

Κατά τη συνάντησή τους τον Μάρτιο στο Τόκιο, ο Κισίντα και ο Γιουν ενέκριναν τον τερματισμό των εμπορικών περιορισμών και την επανέναρξη των αμοιβαίων επισκέψεων, με τον Κισίντα να προσκαλεί επίσης τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο στη συνάντηση της G7 στη Χιροσίμα αυτόν τον μήνα.

«Η ανταλλαγή συναντήσεων κορυφής, πρώτα στην Ιαπωνία και τώρα στην Κορέα, έχει σκοπό να υποδηλώσει ότι οι αναταράξεις του πρόσφατου παρελθόντος βρίσκονται πίσω από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία», είπε, σύμφωνα με το AFP, o Μπέντζαμιν Ένγκελ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας απαίτησε το 2018 από τις ιαπωνικές εταιρείες να αποζημιώσουν τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας, οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει η ίδια όσους επηρεάστηκαν – μια κίνηση που εξόργισε μεγάλο μέρος των Νοτιοκορεατών. Η πρόταση φυσικά καλωσορίστηκε από το Τόκιο.

Μια δημοσκόπηση της Gallup Korea που δημοσιεύθηκε τον ίδιο μήνα έδειξε ότι σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων ήταν αντίθετοι με την πρόταση της κυβέρνησης.

Όσο το κοινό αίσθημα στη Νότια Κορέα παραμένει οξύ προς την Ιαπωνία, η τρέχουσα διπλωματική εγκαρδιότητα κινδυνεύει να είναι «βραχύβια», πρόσθεσε ο Ένγκελ.

«Η επιτυχία της επίσκεψης θα μετρηθεί από τον κατά πόσον θα υπάρχουν τακτικές συναντήσεις και δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο ηγεσίας», δήλωσε, σύμφωνα με το AFP, ο Σιχόκο Γκότο, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος Ασίας στο Κέντρο Γουίλσον της Ουάσιγκτον.

«Η πρόκληση σχετίζεται με το αν η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες θα υποστηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο Γκότο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα