ΑΘΗΝΑ
23:01
|
03.05.2024
Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα από τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ-γέολ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν υποβρύχια οπλισμένα με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Νότια Κορέα , δήλωσαν χθες σε δημοσιογράφους αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον.

Διακηρυγμένος στόχος της κίνησης αυτής των ΗΠΑ είναι το να αποτραπεί η Βόρεια Κορέα από περαιτέρω εκτοξεύσεις πυραύλων. Παράλληλα, η κίνηση έρχεται μετά από επάλληλες προτροπές αξιωματούχων της Ουάσινγκτον και πολιτικών της Σεούλ, αλλά και μετά από την πληροφόρηση του νοτιοκορεατικού κοινού για το ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν την κυβέρνηση της χώρας.

Το σχέδιο θα ανακοινωθεί επίσημα από τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ-γέολ, στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ανέφεραν οι αξιωματούχοι σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Oι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μια συμφωνία ονομαζόμενη «Διακήρυξη της Ουάσιγκτον», βάσει της οποίας θα εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ οι ΗΠΑ θα στέλνουν πυρηνικά υποβρύχια και βομβαρδιστικά στη Νότια Κορέα εκ περιτροπής.

«Σκοπεύουμε να λάβουμε μέτρα για να κάνουμε την αποτροπή μας πιο ορατή μέσω της τακτικής ανάπτυξης στρατηγικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης αμερικανικών πυρηνικών βαλλιστικών υποβρυχίων στη Νότια Κορέα, κάτι που δεν έχει συμβεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980», δήλωσε ένας από τους ανώνυμους αξιωματούχους. Συνέκριναν την κίνηση με «αυτό που κάναμε με τους Ευρωπαίους συμμάχους κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου σε παρόμοιες περιόδους πιθανής εξωτερικής απειλής».

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί ότι οι αμερικανικές αναπτύξεις κοντά στην επικράτειά της είναι «προκλήσεις» και συνήθως απαντά με λεκτικές απειλές, δικές της ασκήσεις ή νέες δοκιμές όπλων.

Εκτός από την αποτροπή της Βόρειας Κορέας, η ανάπτυξη των υποβρυχίων πιθανότατα αποσκοπεί στη διόρθωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ, οι οποίες κλονίστηκαν, όταν έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν πρόσφατα αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν κορυφαίους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, τουλάχιστον σχετικά με το ζήτημα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους ότι «αναλαμβάνοντας αυτές τις νέες διαδικασίες», οι ΗΠΑ ελπίζουν να υπενθυμίσουν στη Σεούλ ότι η «αφοσίωση» της Αμερικής στη χώρα είναι «αναμφισβήτητη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα