ΑΘΗΝΑ
12:31
|
22.09.2024
Από την απόφαση του ΚΕΣΑ δε λείπουν τα «παραθυράκια» και οι «εξαιρέσεις» για την επιχειρηματική αξιοποίηση των κτιρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό την ασφυκτική πίεση της πρόσφατης κινητοποίησης χιλιάδων πολιτών, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε σήμερα τον χαρακτηρισμό της «διατηρητέας» χρήσης των κινηματογράφων IDEAL και ASTOR, έχοντας εξετάσει από την περασμένη βδομάδα το πλήρες ιστορικό των δύο ιστορικών κτιρίων. Ωστόσο, από την απόφαση του ΚΕΣΑ δε λείπουν τα «παραθυράκια» και οι «εξαιρέσεις» για την επιχειρηματική αξιοποίηση των κτιρίων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το ΚΕΣΑ εκτίμησε ότι η διατήρηση χρήσεων πολιτισμού σε ιστορικά κτίρια της πόλης «προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη του εκάστοτε ακινήτου και θεωρεί ότι τα επενδυτικά πλάνα αξιοποίησης του ιστορικού κτιριακού αποθέματος της Αθήνας θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της καλλιτεχνικής αξίας, καθώς προκύπτουν αμοιβαία οικονομικά οφέλη. Δεν πρέπει να διακυβεύεται η απώλεια μιας σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας για την πόλη της Αθήνας, της οποίας η αξία σε μετρήσιμους και μη μετρήσιμους όρους, είναι πολύ μεγάλη».

Ειδικότερα, στο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό κινηματογράφο IDEAL θα επιτρέπονται και άλλες πολιτιστικές χρήσεις  με όρους που αφορούν την πρόταση εκπόνησης του «Master Plan» του οικοπέδου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου 46).

Διατηρητέα χαρακτηρίστηκε και η χρήση του ιστορικού κινηματογράφου ΑΣΤΟΡ ο οποίος λειτουργεί στο ισόγειο επταώροφου κτιρίου που χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και «έργο τέχνης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες βαθιά μέσα στο βόρειο Ισραήλ

Λίβανος: Τουλάχιστον 45 νεκροί από τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στην πρωτεύουσα

Ο Παπαϊωάννου, το «Ποντίκι», η προδομένη μεταπολίτευση και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα