ΑΘΗΝΑ
11:46
|
19.04.2024
Η Ασία δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο γεωπολιτικών συγκρούσεων, λέει το Πεκίνο για τα σχέδια του ΝΑΤΟ να ανοίξει γραφείο διασύνδεσης στην Ιαπωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υψηλού επιπέδου επαγρύπνηση απέναντι στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ζήτησε σήμερα το Πεκίνο, μετά τις αναφορές ΜΜΕ πως η Συμμαχία σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία στην Ιαπωνία προκειμένου να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει, μέσα στην επόμενη χρονιά, να ανοίξει το πρώτο του γραφείο διασύνδεσης στην Ασία, στην Ιαπωνία, για να διευκολύνει συνομιλίες με εταίρους ασφαλείας όπως η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, έχοντας κατά νου τις γεωπολιτικές προκλήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία, ανέφερε την Τετάρτη η Nikkei Asia, επικαλούμενη Ιαπωνικά μέσα και αξιωματούχους της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΝΑΤΟ έχει ήδη «κυκλοφορήσει ένα προσχέδιο πρότασης μεταξύ των 31 μελών του» σχετικά με το άνοιγμα του γραφείου, το οποίο συζητήθηκε μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα και του γγ της Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε την Ιαπωνία τον περασμένο Ιανουάριο.

Αντιδρώντας στα όσα έγιναν γνωστά, η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ασία είναι «μια πολλά υποσχόμενη περιοχή για συνεργασία και ανάπτυξη και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο γεωπολιτικών συγκρούσεων».

 «Η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η παρέμβαση στις περιφερειακές υποθέσεις, οι προσπάθειες καταστροφής της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και η ώθηση σε αντιπαράθεση από τη Συμμαχία, απαιτεί υψηλή επαγρύπνηση από τις χώρες της περιοχής», ανέφερε η Κινέζα διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείσα για τα δημοσιεύματα της Nikkei Asia, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου, δήλωσε νωρίτερα ότι η Συμμαχία δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες των όσων συζητούνται μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ έχει γραφεία και συμφωνίες διασύνδεσης με αρκετούς διεθνείς οργανισμούς και χώρες εταίρους και οι Σύμμαχοι αξιολογούν τακτικά αυτές τις σχέσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των εταίρων μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Συμμαχία έχει μια στενή συνεργασία με την Ιαπωνία που συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει γραφεία διασύνδεσης, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στον Οργανισμό για ην Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Βιέννη στην Ευρώπη, τη Γεωργία, την Ουκρανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Μολδαβία και το Κουβέιτ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα