ΑΘΗΝΑ
03:22
|
06.05.2024
«Ο λόγος που δεν είμαι τόσο αισιόδοξος είναι πως δεν γνωρίζω παραδείγματα εξυπνότερων πραγμάτων που να ελέγχονται από λιγότερο έξυπνα πράγματα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζόφρι Χίντον, ο άνθρωπος που συχνά αναφέρεται ως «ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης» είπε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι μετά τη δημόσια παραίτησή του από την Google, ο Μπέρνι Σάντερς, ο Ίλον Μασκ και ο Λευκός Οίκος επικοινώνησαν μαζί του για να συζητήσουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο 75χρονος Χίντον κέρδισε το βραβείο Turing, την υψηλότερη διάκριση στην επιστήμη υπολογιστών, το 2018 για την εργασία του στη «βαθιά μάθηση», μαζί με τον Γιαν Λεκάν του Meta και τον Γιόσουα Μπένζιο του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Η τεχνολογία, στην οποία τώρα στηρίζεται η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης, προέκυψε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Χίντον να κατανοήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο – προσπάθειες που τον έπεισαν ότι οι ψηφιακοί εγκέφαλοι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους βιολογικούς.

Ωστόσο, ο γεννημένος στο Λονδίνο ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών μπορεί να μην δίνει ακριβώς τις συμβουλές που θα ήθελαν να ακούσουν οι ισχυροί.

U of T professor Geoffrey Hinton hailed as guru of new computing era - The  Globe and Mail

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναπόφευκτα πολλές ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Και τείνω να διαφωνώ μαζί τους», είπε στον Guardian. «Για παράδειγμα, είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι τα μόνα ασφαλή χέρια για αυτό το θέμα είναι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ – η μόνη ομάδα ανθρώπων που πραγματικά χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα».

«Είμαι σοσιαλιστής», πρόσθεσε ο Χίντον. «Νομίζω ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και των “μέσων υπολογισμού” δεν είναι καλή».
«Αν δείτε τι κάνει η Google στο πλαίσιο ενός καπιταλιστικού συστήματος, συμπεριφέρεται όσο υπεύθυνα θα περίμενε κανείς να συμπεριφερθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητα για όλους τους ανθρώπους. Είναι νομικά υποχρεωμένη να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητα για τους μετόχους της, και αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό».

Ο Χίντον δέχεται ένα νέο αίτημα να μιλήσει κάθε δύο λεπτά από τη Δευτέρα που εξέφρασε τους φόβους του ότι η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του πολιτισμού μέσα σε 20 χρόνια.

«Δεν είμαι άνθρωπος της πολιτικής», λέει. «Είμαι απλώς κάποιος που συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι πολύ κακό. Μακάρι να είχα μια ωραία λύση, του τύπου: “Απλώς σταματήστε να καίτε άνθρακα, και θα είστε εντάξει”. Δεν μπορώ, όμως, να δω μια απλή λύση όπως αυτή».

Τον περασμένο χρόνο, η ταχεία πρόοδος στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έπεισε τον Χίντον να πάρει στα σοβαρά τον κίνδυνο η «ψηφιακή νοημοσύνη» να μπορέσει μια μέρα να αντικαταστήσει την ανθρωπότητα.

Godfather Of AI' Geoffrey Hinton Quits Google To Talk About Dangers Of  Artificial Intelligence

«Τα τελευταία 50 χρόνια, προσπαθώ να φτιάξω μοντέλα υπολογιστών που να μπορούν να μάθουν πράγματα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που τα μαθαίνει ο εγκέφαλος, προκειμένου να καταλάβω καλύτερα πώς μαθαίνει πράγματα ο εγκέφαλος. Αλλά πολύ πρόσφατα, αποφάσισα ότι ίσως αυτά τα μεγάλα μοντέλα είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερα από τον εγκέφαλο».

«Πρέπει να το σκεφτούμε πολύ τώρα. Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Ο λόγος που δεν είμαι τόσο αισιόδοξος είναι πως δεν γνωρίζω παραδείγματα εξυπνότερων πραγμάτων που να ελέγχονται από λιγότερο έξυπνα πράγματα».

«Πρέπει να φανταστείς κάτι που είναι πιο έξυπνο από εμάς στον ίδιο βαθμό που είμαστε πιο έξυπνοι από έναν βάτραχο. Είναι όλα πολύ καλά αν λες: “Λοιπόν, μην τα συνδέετε στο διαδίκτυο”, αλλά όσο μας μιλούν, μπορούν να μας κάνουν να κάνουμε πράγματα».

Πέραν του υπαρξιακού κινδύνου, ο Χίντον έχει και άλλες ανησυχίες σχετικά με την ταχεία ανάπτυξη της ισχύος των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρθηκε στην επιρροή του Ρόμπερτ Μέρσερ, χρηματοδότη της (κλειστής πλέον) Cambridge Analytica, σε πολιτικές εκστρατείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Ο Μπομπ Μέρσερ και ο Πίτερ Μπράουν, όταν εργάζονταν στην IBM πάνω στη μετάφραση, κατάλαβαν τη δύναμη της κατοχής πολλών δεδομένων. Χωρίς τον Μπομπ Μέρσερ, ο Τραμπ μπορεί να μην είχε εκλεγεί ακόμη».

Billionaire Investor Robert Mercer To Step Down From Firm, Selling Stake In  Breitbart | WAMU

«Και ο Μπομπ πρέπει να είχε καταλάβει τη δύναμη χειραγώγησης που θα μπορούσαν να σου δώσουν τα μεγάλα δεδομένα, και, έτσι, νομίζω ότι υπήρχαν ήδη τρομερές συνέπειες εκεί».

Οι αυταρχικές κυβερνήσεις, λέει, είναι το σημαντικότερο προειδοποιητικό σημάδι που υποδηλώνει ότι η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης πριν να είναι πολύ αργά.

«Αυτά τα πράγματα βοηθούν τις αυταρχικές κυβερνήσεις στην καταστροφή της αλήθειας ή στη χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Και το να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές, σε μια κατάσταση όπου οι Αμερικανοί δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν να μην δώσουν όπλα σε εφήβους, δεν είναι κάτι δύσκολο να το σκεφτείς».

«Στο [μακελειό του] Ουβάλντε [η σφαγή 21 ανθρώπων το 2022 σε ένα δημοτικό σχολείο στο Τέξας], υπήρχαν 200 αστυνομικοί που δεν τολμούσαν να περάσουν από μια πόρτα, επειδή ο τύπος από την άλλη πλευρά είχε ένα όπλο και πυροβολούσε παιδιά».

«Κι όμως, δεν μπορούν να αποφασίσουν να μην απαγορεύσουν αυτά τα όπλα. Επομένως, ένα εντελώς δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα σαν αυτό δεν είναι το σωστό σύστημα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές».

(Πηγή: The Guardian)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα