ΑΘΗΝΑ
20:48
|
06.05.2024
Ελαττώματα στο διεθνές δίκαιο ως έχει σήμερα… βρήκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε τον Μάρτιο το ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν. Φορώντας τα συνήθη χακί του ρούχα, περιστοιχισμένος από μέλη του προεδρικού γραφείου με στρατιωτική περιβολή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Πιοτρ Χοφμάνσκι και άλλους αξιωματούχους.

Το ΔΠΔ, που ιδρύθηκε το 2002 για να εκδικάσει τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στον κόσμο, ξεκίνησε λίγο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ολλανδία αφού συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής των βορειοευρωπαϊκών χωρών στο Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε το πρωί την ολλανδική Γερουσία στην Χάγη, ενώ θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη για την Ουκρανία» παρουσία του ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα. Στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mαρκ Ρούτε και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο. «Καθ’ οδόν για την Χάγη για να συναντήσω τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον πρόεδρο Ζελένσκι για να συζητήσουμε για την Ουκρανία. Η υποστήριξή μας παραμένει ακλόνητη», έγραψε στο Τwitter. «Η συνάντηση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού είναι η Ημέρα Μνήμης στην Ολλανδία και αύριο η Ημέρα της Απελευθέρωσης».

Η Ολλανδία υποστηρίζει την Ουκρανία από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 14 τανκς Leopard 2 έναντι 165 εκατομμυρίων ευρώ για να προμηθεύσει το Κίεβο με τα βαρέα όπλα που έχει ανάγκη. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε χθες από το Ελσίνκι ότι αυτή η χρονιά θα είναι «αποφασιστική για την Ουκρανία και την Ευρώπη» απέναντι στην Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διέψευσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση κατά του Κρεμλίνου και του Πούτιν.

Ομιλία Ζελένσκι:

Μπορούμε να νικήσουμε την επιθετικότητα ως εγκληματική ιδέα

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους επιθετικούς πολέμους, αλλά μπορούμε να νικήσουμε την επιθετικότητα ως εγκληματική ιδέα που πηγάζει από τη νοοτροπία κάποιου που έχει συνηθίσει την ατιμωρησία». Και συνεχίζει «Αν κοιτάξετε οποιονδήποτε επιθετικό πόλεμο, όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό – ο δράστης του πολέμου δεν πίστευε ότι θα έπρεπε να σταθούν για να απαντήσουν για αυτό που έκαναν».

Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι ο πόλεμος κερδίζεται με τη «δύναμη των όπλων» και ευχαριστεί την Ολλανδία για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. «Μια διαρκής ειρήνη μετά τη νίκη δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη δύναμη των αξιών», προσθέτει.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για 6.000 εγκλήματα πολέμου μόνο τον Απρίλιο

Ο Ζελένσκι συνεχίζει την ομιλία του, επικαλώντας τον σεβασμό της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. «Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε τώρα». Ο Ουκρανός πρόεδρος τονίζει, ότι περίπου 6.139 εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί μόνο από Ρώσους τον Απρίλιο

Ο Ζελένσκι υποστηρίζει επίσης, ότι αυτά τα εγκλήματα οδήγησαν στον θάνατο 207 Ουκρανών αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τήρησε ενός λεπτού σιγή

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρεται επιπλέον σε «εκατομμύρια» απεργίες στις περιοχές του Ντονμπάς, σε ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μπούχα, καθώς και σε «κάθε κρατούμενο που βασανίστηκε στη ρωσική αιχμαλωσία και σε κάθε πόλη που βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία». Το κοινό όρθιο καθώς ο Ζελένσκι τηρεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ζωών που χάθηκαν μετά την εισβολή.

Ο Ζελένσκι επαναλαμβάνει την έκκληση για πολεμικό δικαστήριο

Μετά από αυτή τη στιγμή της παύσης, ο Ζελένσκι μίλησε, για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα πολέμου από τη διεθνή κοινότητα. «Αυτό είναι ένα έγκλημα επιθετικότητας, η αρχή του κακού το πρωταρχικό έγκλημα», λέει. Ζητά τη δημιουργία ενός πολεμικού δικαστηρίου και αναφέρεται στη διαδικασία της δίκης της Νυρεμβέργης, ένα νεύμα στις δίκες που διεξήχθησαν από τους συμμάχους εναντίον εκπροσώπων της ηττημένης ναζιστικής Γερμανίας.

Δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τα προβλήματά μας στις επόμενες γενιές

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει λέγοντας, ότι μόνο ένα δικαστήριο θα ήταν σε θέση να λογοδοτήσει αυτά τα «εγκλήματα επιθετικότητας». Συνεχίζει, ότι είναι άδικο για τις μελλοντικές γενιές να τους δίνουμε «προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε» και ότι είναι «λάθος κάποιος να φοβάται να δώσει πλήρη ισχύ στη δικαιοσύνη». Επιπλέον υποστηρίζει, ότι τα ουκρανικά δικαστήρια θα διασφαλίσουν, ότι οι Ρώσοι κατακτητές θα αναλάβουν την ευθύνη για τα περισσότερα από τα εγκλήματά τους. 

«Θα κάνουμε αυτόν τον πόλεμο τον τελευταίο»

Στο τέλος της ομιλίας του ο Ζελένσκι ευχαριστεί και πάλι την ολλανδική πολιτική ηγεσία που βρίσκεται με την Ουκρανία «σε αυτό το μονοπάτι». Επαινεί επίσης την Ολλανδία, για την τιμή των αναμνήσεων των ζωών που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, περιγράφει την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία ως «τον πόλεμο που δεν θέλαμε, αυτός που πρέπει να είναι ο τελευταίος – και θα τον καταφέρουμε». Ο Ζελένσκι ολοκληρώνει με το σήμα κατατεθέν του «slava Ukraini» – που σημαίνει «δόξα στην Ουκρανία» στα ουκρανικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα