ΑΘΗΝΑ
12:19
|
16.04.2024
«Είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση να επισκεφθώ την σύνοδο κορυφής, αλλά είναι επίσης σημαντικό η Ουκρανία να λάβει την ανάλογη πρόσκληση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε το ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία αλλά και να στείλει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη και όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Ο Ζελένσκι μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία βλέπει την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως υπαρξιακή απειλή, ενώ η Ουκρανία λέει ότι η εισβολή δικαιολογεί ακόμη περισσότερο την προσπάθειά της για ένταξη στη συμμαχία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο «θα μπορούσε να γίνει ιστορική» εάν η Ουκρανία λάβει επίσημη πρόσκληση για ένταξη.

«Είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση να επισκεφθώ την σύνοδο κορυφής, αλλά είναι επίσης σημαντικό η Ουκρανία να λάβει την ανάλογη πρόσκληση».

«Είναι καιρός να λάβουμε την κατάλληλη απόφαση», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στόλτενμπεργκ.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα αντικειμενικό εμπόδιο για την λήψη μίας πολιτικής απόφασης για την πρόσκληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην συμμαχία και τώρα, που οι περισσότεροι άνθρωποι στις χώρες του ΝΑΤΟ και η πλειονότητα των Ουκρανών υποστηρίζουν την ουκρανική εισδοχή, είναι ώρα για τις αντίστοιχες αποφάσεις», είπε.

Ζήτησε επίσης τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για να «ξεπεράσει την απροθυμία» ορισμένων κρατών μελών να παρέχουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στείλει μερικά μαχητικά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει σταλεί κανένα σύγχρονο αεροσκάφος όπως το αμερικανικού σχεδιασμού F16, παρά τα επάλληλα αιτήματα της Ουκρανίας.

Οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας ήταν επίσης απρόθυμοι να στείλουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, λόγω των ανησυχιών ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία θα «διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει» έναντι της Ρωσίας, αλλά δεν έδωσε κάποια ένδειξη για μια προοπτική άμεσης ένταξης στη συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ, όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν σε αυτό. Την ίδια στιγμή, ο κύριος στόχος της συμμαχίας, ή των συμμάχων τώρα, είναι να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα