ΑΘΗΝΑ
19:43
|
18.05.2024
Δεν έχει τέλος η βία και η ανομία στην Αϊτή. Οι νέες προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για την τραγική κατάσταση συνοδεύονται με προτάσεις για ξένη επέμβαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αϊτή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου λόγω της φονικής βίας των ένοπλων συμμοριών που έχει καταντήσει «γάγγραινα» προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

Ο Τουρκ που είχε επισκεφθεί περιοχές της Αϊτής πριν περίπου τρεις μήνες παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ για την κατάσταση στη χώρα αναφέρθηκε στην κατάρρευση των κρατικών δομών να εγγυηθούν στοιχειώδη ασφάλεια στους πολίτες.

«Το κοινωνικό συμβόλαιο έχει καταρρεύσει» τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Περιέγραψε με μελανά χρώματα την έκρυθμη κατάσταση ανομίας και «αναρχίας» λέγοντας πως πρόκειται για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί σθεναρή αντίδραση».

Επανέλαβε και αυτός όπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την πρόταση για την ανάπτυξη μίας «ειδικής» ξένης «δύναμης υποστήριξης» που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα διαθέτοντας ένα συγκεκριμένο και «πλήρες σχέδιο δράσης».

Μόλις πριν μία βδομάδα η νέα ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Αϊτή, Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ρευστή κατάσταση διάχυτης βίας στην Αϊτή λέγοντας  πως πλέον η τρομοκρατία των ένοπλων συμμοριών εξαπλώνεται «με τρομακτικό ρυθμό».

Στο φόντο της κατάρρευσης του κράτους, του οργίου βίας των ένοπλων συμμοριών που σχετίζονται με οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίας στις ΗΠΑ και των ξένων σχεδίων για πιθανή ξένη επέμβαση, δημιουργούνται και οργανώσεις αυτοδικίας ή «άμυνας», όπως η ομάδα πολιτών «Bwa Kale» που συνεργάζεται με ορισμένους αξιωματικούς της αστυνομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα