ΑΘΗΝΑ
00:18
|
29.11.2023
Φωτιές ανάβει στους ζωόφιλους που αντιτίθενται στη στείρωση των ζώων τους η νέα εγκύκλιος Πέτσα. Επιβάλει χαράτσι 150 ευρώ για DNA και πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την οικονομική τιμωρία των πολιτών που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα συντροφιάς επιχειρεί να επιβάλλει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας καθώς υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία «κάνει τη χάρη» στους πολίτες να έχουν την εναλλακτική της μη στείρωσης των ζώων τους υπό τον όρο πως θα επιβαρυνθούν  συνολικά έξοδα ύψους 150 ευρώ προκειμένου να αποστείλουν στο… υπό σύσταση «Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς» δείγμα DNA. Επιχειρεί επίσης να τους υποχρεώσει να καταβάλλουν το ίδιο χαράτσι των 150 ευρώ ανά 12ετία ενώ τους απειλεί και με πρόστιμο 1.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός, οι ιδιοκτήτες σκύλου και γάτας θα έχουν υποχρέωση αποστολής δείγματος DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών εφόσον δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους.

Φωτιές ανάβει στους ζωόφιλους που δεν επιθυμούν τη στείρωση οικόσιτων ζώων η νέα εγκύκλιος του Στέλιου Πέτσα.

Με τον τρόπο αυτό ο Στέλιος Πέτσας υποστηρίζει πως «ενεργοποιείται η εναλλακτική αυτή λύση» που υιοθετήθηκε στον ν. 4830/21 μετά τις αντιδράσεις ιδιοκτητών στην λύση της υποχρεωτικής στείρωσης των κατοικίδιων, που επελέγη αρχικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένο κτηνίατρο, μέσω αιμοληψίας (0,5-2 ml) ή εάν αυτή δεν είναι εφικτή, συλλέγεται με ειδικούς στυλεούς Teflon δείγμα παρειακού επιχρίσματος (δείγματα κυττάρων από την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου).

Για τη διαδικασία καταβάλλεται, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, και άλλα 15 ευρώ καταβάλλονται στον κτηνίατρο για τη λήψη του γενετικού υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (τσοπανόσκυλα). Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Τα δείγματα αποστέλλονται στο υπό σύσταση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και θα παραμείνουν σε σχετική βάση δεδομένων για τουλάχιστον 12 χρόνια. Παράλληλα ο κτηνίατρος ενημερώνει τη βάση δεδομένων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα είναι σε θέση -για όσα ζώα οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην τα στειρώσουν- είτε να τα ταυτοποιήσουν εάν αυτά εγκαταλειφθούν είτε να βρουν τους γεννήτορες εγκαταλελειμμένων ή και θανατωμένων κουταβιών.

Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά 5% στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του ΕΜΖΣ και κατά 55% μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο γιος Νετανιάχου επέστρεψε από το Μαϊάμι

Ξεκίνησαν οι ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων

Πέμπτη, μαύρη επέτειος από τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Δεκάδες άμαχοι νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών στη Μπουρκίνα Φάσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα