ΑΘΗΝΑ
10:04
|
02.05.2024
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι μια λαμπερή περίσταση, αλλά μικρής σημασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 6 Μαΐου 2023 στις 11.00 π.μ., ώρα Λονδίνου, ο Κάρολος Ουίνδσορ θα εισέλθει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για να στεφθεί Βασιλιάς Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 ακόμη βασιλείων (συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας). Θα είναι ο 40ος μονάρχης που έχει στεφθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, με πρώτο τον Γουλιέλμο Α’ (τον Kατακτητή) το 1066.

Βασιλικές άμαξες, στέφανα, σκήπτρα, ιερό λάδι και ελληνορθόδοξη μουσική

Η στέψη θα είναι ένα υπερθέαμα. Γύρω στις 10.15 π.μ., ο Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα θα φύγουν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ -όπου γεννήθηκε ο Κάρολος πριν από 74 χρόνια- με το Diamond Jubilee State Coach, μια κλιματιζόμενη άμαξα, κατασκευασμένη το 2012, η οποία αποτελείται από έξι άλογα. Η άμαξα θα συνοδεύεται από περίπου 200 μέλη της προσωπικής φρουράς του μονάρχη το Household Cavalry. Ελπίζοντας να δουν έστω και φευγαλέα τον Βασιλιά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συνωστιστούν κατά μήκος της διαδρομής του προς το αβαείο, όπου από το παλάτι θα διασχίσει τη ροζ άσφαλτο του Mall, θα περάσει μπροστά από την Admiralty Arch και στη συνέχεια θα κάνει μια δεξιά στροφή προς το Whitehall , όπου θα τον παρακολουθεί το άγρυπνο βλέμμα του βασιλιά Καρόλου Α’, ο οποίος αποκεφαλίστηκε εκεί το 1649.

Οι 2.000 καλεσμένοι στο αβαείο θα περιλαμβάνουν τη βασιλική οικογένεια, βασιλιάδες, βασίλισσες, προέδρους και πρωθυπουργούς από όλο τον κόσμο. Η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, η Μέγκαν Μαρκλ, δεν θα είναι εκεί. Θα βρίσκεται στην Καλιφόρνια και θα φροντίζει τα παιδιά τους, καθώς, όπως φαίνεται, κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να το κάνει. Ένας άλλος απών Αμερικανός θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρευρέθηκε ποτέ στη στέψη ενός Βρετανού μονάρχη, κάτι που έχει να κάνει με μια διαμάχη για την αμερικανική ανεξαρτησία πριν από περίπου 250 χρόνια. Ωστόσο, θα παραστεί η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν.

Στην τελετή θα παρουσιαστούν μερικά από τα διασημότερα εμβλήματα στον κόσμου – τα κοσμήματα του στέμματος, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάστηκαν για τη στέψη του Καρόλου Β’, το 1661, όταν η μοναρχία αποκαταστάθηκε μετά από 11 χρόνια δημοκρατικής κυριαρχίας με τη λήξη του αγγλικού εμφυλίου. Στα εμβλήματα επίσης περιλαμβάνεται το Σκήπτρο με τον Σταυρό -μια χρυσή ράβδος που περιλαμβάνει το Άστρο της Αφρικής, ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο. Ο Κάρολος θα αλειφθεί με ιερό λάδι από χρυσή αμπούλα και κουτάλι και θα στεφανωθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για στέψη. Ο σκελετός του είναι από μασίφ χρυσό, στολισμένος με πολύτιμους λίθους, όπως ρουμπίνια, αμέθυστο, ζαφείρια και ζυγίζει πάνω από δύο κιλά.

Η Βασίλισσα Καμίλα, θα στεφθεί με το στέμμα της Βασίλισσας Μαίρη, το οποίο ζυγίζει 590 γραμμάρια και καλύπτεται από 2.200 διαμάντια. Πριν φύγει από το Αβαείο, ο βασιλιάς θα αλλάξει στέμματα και θα φορέσει το Imperial State Crown, κατασκευασμένο το 1937, το οποίο είναι ελαφρύτερο, καθώς ζυγίζει μόλις 1 κιλό και καλύπτεται με 2.868 διαμάντια, 17 ζαφείρια και ένα ρουμπίνι που φέρεται να φορούσε ο βασιλιάς Ερρίκος Ε’ στη μάχη κατά της Γαλλίας. . Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλα θα επιστρέψουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με το Gold State Coach. Χτισμένη το 1762, η άμαξα είναι εμφανώς άβολη -για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας- αλλά έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από το 1831 και έτσι ο Κάρολος μάλλον δεν είχε πολλές επιλογές.

Η στέψη θα μελοποιηθεί και θα περιλαμβάνει ελληνορθόδοξη μουσική που έχει επιλέξει ο ίδιος ο Κάρολος, στη μνήμη του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου. Ο Κάρολος είναι επίσης γνωστός ως συχνός επισκέπτης του Αγίου Όρους.

Μια απόσπαση

Πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γοητευτούν από τη στέψη. Άλλοι θα το δουν ως ένα αρχαϊκό λείψανο ενός αυτοκρατορικού παρελθόντος που προστατεύει εκ γενετής προνόμια που δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Η τελετή αναμένεται να κοστίσει περίπου 115 εκ. ευρώ. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Η στέψη έχει χαρακτηριστεί ως «βασιλική παντομίμα σε βάρος των φορολογουμένων», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα στα κυρίως πλήθη που ζητωκραυγάζουν, αναμένονται κάποιες διαμαρτυρίες. Οι διαδηλωτές ενθαρρύνονται να ντυθούν στα κίτρινα και να κρατούν πινακίδες που γράφουν: «Όχι ο βασιλιάς μου!». Η πρόσκληση προς όλους να συμμετάσχουν στην τελετή με όρκο πίστης στον νέο βασιλιά σε μια «προσφορά του λαού» προς αυτόν, έχει επικριθεί έντονα. Όσοι αντιτίθενται στη μοναρχία υποστηρίζουν ότι, σε μια δημοκρατία, ο αρχηγός του κράτους πρέπει να ορκιστεί πίστη στο λαό και όχι το αντίστροφο.

Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, η στέψη και οι εορτασμοί της, θα διαρκέσουν τρεις μέρες (από τις 6 έως τις 8 Μαΐου) και θα είναι μια υπέροχη παράσταση. Λίγες χώρες «παντρεύουν» την υπερηφάνεια, τη μεγαλοπρέπεια και τις συγκυρίες όσο η Βρετανία. Στη στέψη θα συμμετέχουν άμεσα, για πρώτη φορά, Χριστιανοί με Μουσουλμάνους, Ινδουιστές, Εβραίοι, Σιχ, καθώς και άθεοι. Επίσης, για πρώτη φορά, η τελετή θα περιλαμβάνει και άλλες βρετανικές γλώσσες (ουαλικά, σκωτσέζικα και ιρλανδικά). Αυτή η ποικιλομορφία, μαζί με την οργάνωση, το χρώμα και το θέατρο της στέψης μπορεί να αποκαταστήσουν την ευθυμία και την εκτίμηση σε μια χώρα που βιώνει δύσκολες στιγμές.

Κατά κάποιο τρόπο η στέψη, και μάλιστα η μοναρχία, είναι υπερβολικά ασυνάρτητα με την πραγματικότητα, και θα προσφέρουν ψυχαγωγία η οποία θα αποσπάσει την προσοχή από τα τρέχοντα προβλήματα, για μια ή δύο μέρες. Παρά τη μεγάλη παράδοση, η σημασία της μοναρχίας εξασθενεί. Η ετήσια British Social Attitudes ερευνά δείχνει ότι, το 2023, μόνο το 29% των ανθρώπων δήλωσε ότι η μοναρχία είναι «πολύ σημαντική» – το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας το 1983. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 και 34 ετών το ποσοστό πέφτει στο 12%. Η στέψη είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στις 3 Ιουνίου, την ίδια μέρα με τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Ίσως υποδεικνύοντας αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, αντί να αλλάξει η ημερομηνία του τελικού του κυπέλλου, άλλαξε η ημερομηνία της στέψης.

Πολύ μεγαλύτερη σημασία για τον κόσμο θα έχουν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Αγγλία που θα διεξαχθούν στις 4 Μαΐου -δυο μέρες πριν από τη στέψη. Τα αποτελέσματα θα δώσουν κάποιες ενδείξεις για το ποιος μπορεί να κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο που αναμένονται κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Θα δείξουν επίσης εάν ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ μπορεί να αποκαταστήσει τη δημοτικότητα του Συντηρητικού κόμματος μετά τις καταστροφικές θητείες των πρωθυπουργών Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας ή αν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα παραμένει σε τροχιά για να ανακτήσει την εξουσία. Η πραγματικότητα των προβλημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις απεργίες του δημόσιου τομέα και την πτώση του βιοτικού επιπέδου θα επανέλθει αρκετά σύντομα μόλις τελειώσουν οι διακοπές της στέψης.

Τα αρχικά σχέδια για την πραγματοποίηση της στέψης ήταν για τις 3 Ιουνίου, αλλά την ίδια ημέρα διεξάγεται ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας. Τελικά, ήταν η ημερομηνία της στέψης που μεταφέρθηκε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα