ΑΘΗΝΑ
17:35
|
06.05.2024
Tο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεδριάσει στις 11/5 για να εξετάσει «τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα» από τις αιματηρές συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Σουδάν από…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις αμυδρές ελπίδες για πραγματική εκεχειρία στο Σουδάν αναπτέρωσε απόψε εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού με αρχηγό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν όταν επιβεβαίωσε ότι στάλθηκαν διαπραγματευτές στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν «τις λεπτομέρειες της εκεχειρίας που βρίσκεται υπό ανανέωση».

Η αντίπαλη πλευρά των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» δεν επιβεβαίωσε άμεσα εάν θα μεταβούν εκπρόσωποί τους για διαπραγματεύσεις στη Τζέντα με τους διαπραγματευτές του στρατηγού Μπουρχάν. Αντίθετα, προτίμησαν να παρατείνουν κατά 72 ώρες την εκεχειρία που υποτίθεται πως τηρούν

Γεγονός είναι ωστόσο ότι δεν σταμάτησε να παραβιάζεται με αεροπορικές επιδρομές και επιτόπιες συγκρούσεις, η κατάπαυση του πυρός, για την οποία δεσμεύτηκαν οι στρατιωτικοί και παραστρατιωτικές δυνάμεις.

 Από την άλλη, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν να διεξάγουν «τεχνικές συζητήσεις» για μια εκεχειρία που θα τηρείται.

Στις 11 Μάη η συνεδρίαση του ΣΑΔ του ΟΗΕ

Το ίδιο διάστημα ανακοινώθηκε πως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 11 Μαΐου για να εξετάσει «τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα» από τις αιματηρές συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Σουδάν από τις 15 Απριλίου.

Η σύνοδος αυτή ζητήθηκε από τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και η πρόταση στηρίζεται προς το παρόν από 52 χώρες.

Στις μάχες μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 700 άνθρωποι, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED που καταγράφει τα θύματα των ένοπλων συρράξεων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 5.000, ενώ 115.000 έφυγαν σε γειτονικές χώρες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι φτάνουν τουλάχιστον τις 335.000.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες αναμένει ότι 860.000 άνθρωποι θα φύγουν από το Σουδάν αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Υπό αυτό το πλαίσιο, η Ελίζαμπεθ Ταν, διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας, αρμόδια για τη διεθνή προστασία, κάλεσε όλες τις χώρες να μην εκδίδουν αρνητικές αποφάσεις στα αιτήματα χορήγησης ασύλου των Σουδανών ή των απάτριδων που ζουν σε αυτή τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στην χώρα με Βρετανικά όπλα θα απαντηθεί με χτύπημα σε βρετανική βάση.

Επίθεση στην Ράφα: Καταδικάζουν διεθνείς αξιωματούχοι

Ιρακινή Αντίσταση: Στοχεύσαμε Ισραηλινή βάση στην Χάιφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα