ΑΘΗΝΑ
06:11
|
21.06.2024
Αποφασίστηκε η συνεργασία των κρατών-μελών της Ένωσης για τη Μεσόγειο μέσω του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης Αστικής Ανάπτυξης 2040.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η περιοχή της Μεσογείου θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και έχει επίσης έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς αστικοποίησης στον κόσμο. Αυτό επισημάνθηκε στην τρίτη υπουργική διάσκεψη της Ένωσης για την Μεσόγειο.

Ως προς την αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης, στη 3η υπουργική διάσκεψη της Ένωσης για τη Μεσόγειο δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων, ανθεκτικών, ασφαλών πόλεων στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η συνεργασία των κρατών-μελών της Ένωσης για τη Μεσόγειο μέσω του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης Αστικής Ανάπτυξης 2040, που αποτελεί μέρος της δέσμευσης για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Για τον σκοπό αυτό, και δεδομένων των πολύπλοκων και αλληλένδετων κρίσεων και παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, η Ένωση για τη Μεσόγειο θα προχωρήσει στις ακόλουθες επτά πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:

  • Προσδιορισμός στρατηγικών για τη βελτίωση της αστικής υγείας μέσω της προώθησης καλύτερου σχεδιασμού, της παροχής κοινωνικών χώρων και υπηρεσιών στις τοπικές κοινότητες, της δράσης για το κλίμα, της διασφάλισης της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων και των λύσεων που βασίζονται στη φύση.
  • Ενθάρρυνση κοινών εργασιών για τον βιώσιμο μετασχηματισμό των πόλεων που έχουν λιμάνια και τη συνεργασία των λιμένων πόλεων.
  • Προώθηση δημόσιων πολιτικών και προγραμμάτων για οικονομικά προσιτή στέγαση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Εθνικών Οργανισμών Στέγασης και παρατηρητηρίων Στέγασης.
  • Προώθηση και διάδοσης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των παραδοσιακών οικοδομικών τεχνοτροπιών, ως μέσο για την αύξηση της πολιτιστικής ενσωμάτωσης και των λύσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
  •  Αύξηση της ασφάλειας των πολιτών και της ανθεκτικότητας των πόλεων απέναντι σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.
  •  Έναρξη μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια συγκριτική ανάλυση/συγκέντρωση μοντέλων διακυβέρνησης του παράκτιου χωροταξικού σχεδιασμού και σε μια σειρά συστάσεων.
  •  Σχεδίαση της προώθησης έργων που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου αστικής δράσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

 Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να υποβληθεί μια έκθεση προόδου πριν από τη λήξη της Δεκαετίας Δράσης το 2030.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Δρ. Μπραϊντότι αναζητά την καταφατική ηθική

Πέθανε ο ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Μήνυμα του 112-Καίει κοντά σε σπίτια

Κικίλιας: Ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα