ΑΘΗΝΑ
09:02
|
05.05.2024
Διάλογος όχι με τον Ζελένσκι αλλά με τα «αφεντικά» του, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΥΠΕΞτου Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα θα απαντήσει στην προσπάθεια του Κιέβου να επιτεθεί στο Κρεμλίνο με drones όχι με εικασίες αλλά με συγκεκριμένη δράση, δήλωσε, σήμερα Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υυουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιήθηκε στην Γκόα της Ινδίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν ένας όρος του ρωμαϊκού δικαίου όπως «casus belli» είναι κατάλληλος για τόσα συνέβησαν στην ρωσική πρωτεύουσα, προχθές Τετάρτη, ο Λαβρόφ πρότεινε να αποφευχθεί η επιλογή οποιουδήποτε όρου.

«Ήταν προφανώς μια εχθρική πράξη. Είναι απολύτως σαφές ότι χωρίς την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι “προστάτες” του οι τρομοκράτες του Κιέβου Κίεβο δεν θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει αυτήν την επιχείρηση. Δεν θα απαντήσουμε με εικασίες για το εάν πρόκειται για “casus belli” ή όχι. Εμείς θα απαντήσουμε με συγκεκριμένες ενέργειες», τόνισε και επέστησε την προσοχή στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπαγορεύσουν στην Ουκρανία τις μεθόδους υπεράσπισης της κυριαρχίας της. Υποθέτω ότι αυτό τα λέει όλα», επεσήμανε.

Σχεδόν όλες οι χώρες μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της SCO καταδίκασαν την επίθεση στο Κρεμλίνο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ένοχοι θα εντοπιστούν σύντομα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Διάλογο όχι με τον Ζελένσκι αλλά με τα «αφεντικά» του

Τα προβλήματα στην Ουκρανία δεν μπορούν να επιλυθούν απλώς με το «πάγωμα» των συγκρούσεων στην γραμμή του Ντονμπάς, καθώς ο καθένας μπορεί να δει ξεκάθαρα τις βαθιές υποκείμενες γεωπολιτικές ρίζες αυτού που συνέβη εκεί, δήλωσε περαιτέρω ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας για μια ακόμα φορά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ότι προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κατανοούν ότι, χωρίς να επιλυθεί το κύριο γεωπολιτικό ζήτημα, που είναι η αδυσώπητη προσπάθεια της Δύσης να διατηρήσει την ηγεμονία της και να «επιβάλει τη θέλησή της σε όλους και σε όλα», δεν μπορεί να επιλυθεί καμία κρίση «ούτε στην Ουκρανία ούτε σε άλλα μέρη του κόσμου».

«Αν κάποιος μελετήσει διεξοδικά την πρόταση διευθέτησης 12 σημείων της Κίνας, η Ουκρανία αναφέρεται μόνο στον τίτλο του εγγράφου. Τα υπόλοιπα αφορούν τη διασφάλιση του αδιαίρετου ασφάλειας, την αποχή από βήματα που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη χώρα και την αποχή από όλες τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις », δήλωσε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν, αλλά όχι μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, ο οποίος είναι απλώς «μια μαριονέτα στα χέρια της Δύσης», αλλά μάλλον «απευθείας με τα αφεντικά του».

“Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε αυτόν τον διάλογο εδώ και πολύ καιρό. Εμείς αρχικά παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας το 2009 και οι πιο πρόσφατες προτάσεις παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η Δύση αρνήθηκε αλαζονικά[να συμμετάσχει σε αυτόν τον διάλογο».

«Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τον διάλογο για αυτό το θέμα, καθώς και την πορεία προς την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, ούτε να αποφύγουμε την επιστροφή στις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών, πρωτίστως στην βασική αρχή της κυρίαρχης ισότητας των κρατών. Αργά ή γρήγορα, αυτός ο διάλογος θα γίνει και είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», ξεκαθάρισε.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακατευτούν ξανά στις υποθέσεις του Αφγανιστάν

Πέρα από τα ζητήματα του ουκρανικού μετώπου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να παρέμβει ξανά στο Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για αδιάσειστα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση της ομάδας SCO-Αφγανιστάν θα εφαρμοστεί, τονίζοντας ότι η κατάσταση «απαιτεί πραγματικά επείγοντα μέτρα».

«Ο λόγος είναι ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να παρέμβουν ξανά στις υποθέσεις του Αφγανιστάν», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πειστικές αποδείξεις πως οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες που παραμένουν στο έδαφος του Αφγανιστάν και αντιτίθενται στους Ταλιμπάν».

Επίσης, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες επανεμφάνισης της στρατιωτικής τους μηχανής στην περιοχή γύρω από το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία. «Όλοι γνωρίζουν καλά τους σοβαρότερους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες απόπειρες», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ρωσία «θα αντισταθεί σθεναρά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ελεύθερος αστυνομικός από τις ισραηλινές αρχές με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα