ΑΘΗΝΑ
00:34
|
19.04.2024
Ο ακαδημαϊκός Σαλάχ Σολτάν που έχει συλληφθεί αυθαίρετα από τις αιγυπτιακές αρχές κινδυνεύει να πεθάνει, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακαδημαϊκός Σαλάχ Σολτάν που έχει συλληφθεί από τις αιγυπτιακές αρχές κινδυνεύει να πεθάνει, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Το κάλεσμα που ανακοινώθηκε από το Παρατηρητήριο την Τετάρτη υποστηρίχθηκε από 50 άλλες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι αρχές πρέπει να παράσχουν στον Σαλάχ Σολτάν άμεση σωτήρια υγειονομική περίθαλψη και να διερευνήσουν καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Η σκόπιμη άρνηση της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήρια, είπε η ομάδα που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σολτάν, 63 ετών, έχει «κρατηθεί αυθαίρετα» και είναι πατέρας ενός εξέχοντος υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΠΑ, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Σε επιστολή που διέρρευσε τον Μάρτιο, ο Σολτάν είπε ότι οι αρχές σε μια φυλακή ανατολικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας Καΐρου του έχουν στερήσει την επαρκή υγειονομική περίθαλψη «παρόλο που πάσχει από απειλητικές για τη ζωή καρδιακές και ηπατικές παθήσεις μεταξύ άλλων περίπλοκων ιατρικών παθήσεων».

Οι γιατροί προειδοποίησαν σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι διατρέχει «αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου». Η οικογένειά του είπε ότι ο Σολτάν πάσχει από χρόνιες και νέες παθήσεις, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ηπατίτιδα C και δισκοπάθεια σπονδυλικής στήλης, μεταξύ άλλων.

«Εκτός από το ότι τον οδήγησαν σε μια άδικη δίκη, οι αιγυπτιακές αρχές καταχρώνται σκόπιμα τα δικαιώματα του Σαλάχ Σολτάν αποτυγχάνοντας να του παρέχουν υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Άνταμ Κούγκλ, αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Παρατηρητήριο.

«Οι αρχές θα πρέπει τουλάχιστον να τον μεταφέρουν σε ειδική ιατρική μονάδα όπου ανεξάρτητοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να τον θεραπεύσουν χωρίς εμπόδια».

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο Σολτάν είναι μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ και έζησε και εργάστηκε στη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία πριν από τη σύλληψή του από τις αιγυπτιακές αρχές το 2013. Συνελήφθη μαζί με άλλους που ήταν αντίθετοι στη στρατιωτική εκδίωξη του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου της Αιγύπτου Πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος καταγόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Εκείνη την ημέρα, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ράμπα στο Κάιρο και φέρεται να πυροβόλησαν εκατοντάδες άοπλους διαδηλωτές.

Οι αιγυπτιακές αρχές απέλασαν τον γιο του, τον 51χρονο Μοχάμεντ Σολτάν, στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2015, αλλά ο πατέρας του παραμένει υπό κράτηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Σολτάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στο πλαίσιο μιας μαζικής δίκης που έχει επικριθεί για παραβίαση του δικαιώματος στη δίκαιη διαδικασία και για τη συμπερίληψη ξένων υπηκόων και δημοσιογράφων.

Τον Μάρτιο, μια δήλωση από δεκάδες οργανώσεις για τα δικαιώματα έριξε φως σε ισχυρισμούς για άρνηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης και άλλες «καταχρηστικές συνθήκες κράτησης» στο συγκρότημα των φυλακών Badr, όπου κρατείται ο Σολτάν.

Οι καταχρήσεις περιλαμβάνουν «παρακολούθηση κελιών 24/7 με κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, έκθεση σε φωτισμό φθορισμού όλο το εικοσιτετράωρο και δέσμευση κρατουμένων στους τοίχους των κελιών τους χωρίς φαγητό και νερό για μέρες κάθε φορά», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Οι ομάδες έχουν καλέσει τις ΗΠΑ να προτρέψουν την Αίγυπτο να απελευθερώσει αμέσως τον Σολτάν και να αναζητήσει επείγουσα υγειονομική περίθαλψη για την κατάστασή του.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειες να φέρει στην πατρίδα τους Αμερικανούς που κρατήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό και έχει περάσει καιρός ο Σαλάχ Σολτάν να επανενωθεί με την οικογένειά του στις ΗΠΑ», δήλωσε η Άλισον ΜακΜάνους, διευθύνων σύμβουλος της Freedom Initiative.

«Όσο ο Σολτάν παραμένει πίσω από τα κάγκελα, η αμερικανική οικογένειά του δεν μπορεί να αισθάνεται πραγματικά ασφαλής και ασφαλής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα