ΑΘΗΝΑ
13:44
|
03.05.2024
Η περιοδεία του Σολτς στην Αφρική στοχεύει στο να τονίσει τον ρόλο της Γερμανίας στην περιοχή καθώς η κινεζική επιρροή αυξάνεται επίσης, ανέφερε η DW.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης στη G20 ως ένδειξη «σεβασμού για την ήπειρο και τα πολλά κράτη της».

Ο Σολτς, ο οποίος έφτασε στην Αιθιοπία χθες για να ξεκινήσει ένα τριήμερο ταξίδι στην Ανατολική Αφρική, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων και αναγνώρισε την Αφρικανική Ένωση ως «κεντρικό εταίρο».

«Η Αφρικανική Ένωση είναι ένας σημαντικός ειρηνοποιός και ο κεντρικός μας εταίρος στην Αφρική. Είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για την ασφάλεια, ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την πείνα», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη, τονίζοντας την ανάγκη η Αφρικανική Ένωση να «εμπλακεί περισσότερο» στην ομάδα της G20.

Από τα 55 μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, η Νότια Αφρική είναι το μόνο μέλος της G2O. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε τη μόνιμη ένταξη της ΑΕ στην G20, μετά και από παρόμοια έκκληση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έναν μήνα νωρίτερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των δεσμών με την ήπειρο.

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε στον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, Μουσά Φακί, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ότι η ενσωμάτωση των αφρικανικών χωρών στη G20 θα διασφαλίσει ότι «μπορούν να συμμετέχουν και να έχουν λόγο».

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Αφρική. «Γι’ αυτό ασχολούμαστε με τα διάφορα δύσκολα ζητήματα ασφάλειας σε διάφορες περιοχές της Αφρικής», είπε, αναφέρει το Africanews.

Ο Σολτς παρείχε επίσης διαβεβαιώσεις για την υποστήριξη του Βερολίνου για μια «ειρηνική επίλυση» της σύγκρουσης στο Σουδάν, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Σουδάν, είχε σκοτώσει 550 ανθρώπους και τραυματίσει 4.926 μέχρι την αρχή αυτής της εβδομάδας.

Η καγκελάριος προέτρεψε τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπιι Αχμέτ και την περιφερειακή κυβέρνηση «να συνεχίσουν να εργάζονται για μια διαρκή ειρήνη και να αντιμετωπίσουν τα εγκλήματα πολέμου» στην περιοχή του Τιγκράι, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από μια ένοπλη σύγκρουση δύο ετών που έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επίσκεψη του Σολτς στην Αφρική, η δεύτερη από την ανάληψη της καγκελαρίας, στοχεύει να τονίσει τον ρόλο της Γερμανίας ως αξιόπιστου εταίρου καθώς η κινεζική επιρροή αυξάνεται επίσης στην περιοχή, ανέφερε η Deutsche Welle. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κένυα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητήσει την πράσινη ενέργεια, καθώς και τις συνέπειες της σύγκρουσης Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα