ΑΘΗΝΑ
17:30
|
18.05.2024
Μια διαρροή καταθέσεων από αυτές τις τράπεζες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τις εγγυημένες καταθέσεις, λένε οικονομολόγοι, καλώντας για κρατική διάσωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η USA Today δημοσίευσε χθες μια έκθεση σχετικά με την ευθραυστότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ, η οποία δείχνει ότι 186 επιπλέον τράπεζες κινδυνεύουν να πτωχεύσουν αν ακόμα και μόνο οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες τους αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

«Δεδομένης της κατάρρευσης τριών περιφερειακών τραπεζών από τον Μάρτιο και με μια ακόμα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, θα δει σύντομα η Αμερική μια σειρά από χρεοκοπίες τραπεζών;» αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου.

Η τέταρτη τράπεζα στην οποία αναφέρεται είναι η PacWest Bancorp με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, της οποίας η μετοχή κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, η First Republic Bank έγινε η τρίτη τράπεζα που κατέρρευσε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την Washington Mutual, η οποία κατέρρευσε το 2008. Η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν τον Μάρτιο.

«Οι περιφερειακές τράπεζες αποτυγχάνουν επειδή οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού έχουν διαβρώσει την αξία των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρατικά ομόλογα και οι τίτλοι που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια», σημειώνεται στην έκθεση.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την Τετάρτη για 10η συνεχόμενη φορά σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα ομόλογα πληρώνουν ένα σταθερό επιτόκιο που γίνεται ελκυστικό όταν τα επιτόκια πέφτουν, αυξάνοντας τη ζήτηση και την τιμή του ομολόγου.

Από την άλλη πλευρά, εάν τα επιτόκια αυξηθούν, οι επενδυτές δεν θα προτιμούν πλέον το χαμηλότερο σταθερό επιτόκιο που πληρώνει ένα ομόλογο, μειώνοντας έτσι την τιμή του.

Πολλές τράπεζες αύξησαν τα ομόλογά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταθέσεις ήταν άφθονες αλλά η ζήτηση δανείων και οι αποδόσεις ήταν αδύναμες.

Για πολλές τράπεζες, αυτές οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες θα μείνουν στα χαρτιά. Αλλά άλλες μπορεί να αντιμετωπίσουν πραγματικές απώλειες εάν πρέπει να πουλήσουν τίτλους για ρευστότητα ή άλλους λόγους, σύμφωνα με την Federal Reserve Bank of St. Louis.

«Οι πρόσφατες μειώσεις στις αξίες των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων αύξησαν πολύ σημαντικά την ευθραυστότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ έναντι των ανασφάλιστων καταθετών», έγραψαν οικονομολόγοι σε πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Social Science Research Network.

Μια διαρροή καταθέσεων από αυτές τις τράπεζες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τις εγγυημένες καταθέσεις – τις καταθέσεις 250.000 δολαρίων και κάτω – καθώς το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) αρχίζει να υφίσταται απώλειες, έγραψαν οι οικονομολόγοι.

«Επομένως, οι υπολογισμοί μας υποδηλώνουν ότι αυτές οι τράπεζες διατρέχουν οπωσδήποτε έναν πιθανό κίνδυνο κατάρρευσης, αν δεν υπάρξει άλλη κρατική παρέμβαση ή ανακεφαλαιοποίηση», έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα