ΑΘΗΝΑ
11:15
|
27.04.2024
Ημέρα υπεράσπισης του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα η Κυριακή, ενάντια στις μεθοδεύσεις Μπακογιάννη για την καταστροφή του πάρκου στο βωμό της «ανάπλασης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ημέρα υπεράσπισης του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα προσκαλεί την Κυριακή η Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την επικείμενη απώλεια του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου του δυτικού τμήματος του Δήμου Αθηναίων στον βωμό της «ανάπλασης» και του «εξευγενισμού» που έχει προτάξει η δημαρχία Μπακογιάννη.

«Οι εργασίες ανάπλασης στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα φαίνεται πως ξεκινούν και η Αθήνα είναι έτοιμη να χάσει έναν ακόμα πνεύμονα πρασίνου. Για τη διάνοιξη των μονοπατιών και την ενοποίηση των σκαμμάτων -και μόνο στην πρώτη φάση- θα απομακρυνθούν άμεσα 314 ώριμα δένδρα από το πιο πυκνό τμήμα του αρχαιολογικού άλσους. Θα ακολουθήσουν κι άλλα μαζί με εκτεταμένες αποχωματώσεις. Στην τελική φάση αυτού του τμήματος του έργου θα πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων, αποδίδοντας έναν χώρο αποκομμένο από τη δημόσια χρήση, μη προσβάσιμο και πλήρως αποψιλωμένο» επισημαίνει η Πρωτοβουλία σχετικά με το πρώτο μέρος της προγραμματιζόμενης «ανάπλασης» του άλσους. 

Παράλληλα, η συλλογικότητα υπογραμμίζει τα ζητήματα που εγείρονται σχετικά με την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας εντός του πάρκου, υπενθυμίζοντας ότι «το νέο μουσείο χωροθετείται εντός του αρχαιολογικού άλσους αποστερώντας πολύτιμο δημόσιο χώρο, δέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Καμία δημόσια διαβούλευση δεν έγινε από το δήμο, παρά τις επιτακτικές εκκλήσεις των κατοίκων και της Πρωτοβουλίας Αγώνα για το πάρκο της Ακ. Πλάτωνα».

«Όχι στην εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και του real estate»

Το αίτημα για «ήπια ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων όπου η βλάστηση θα συνυπάρχει και θα εμπλουτίζει τα ευρήματα» επαναφέρει η Πρωτοβουλία καθώς και αυτό της επαναχωροθέτησης του μουσείου δίπλα στο πάρκο και όχι μέσα σε αυτό, προκειμένου «η ανέγερση του μουσείου στην γειτονιά μας να γίνει με γνώμονα και την ευημερία των κατοίκων και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και του real estate», στα οποία ο Κ. Μπακογιάννης έχει επιδείξει ιδιαίτερη προσήλωση.

«Η Αθήνα με 0.96 m2/κάτοικο δεν έχει την δυνατότητα να χάνει ελεύθερους χώρους και ώριμα δένδρα. Απαιτούμε απαλλοτριώσεις στην πρώην βιομηχανική περιοχή, νέες φυτεύσεις και επέκταση του πάρκου προς τα δυτικά. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν άλλα δέντρα και δημόσιος χώρος! Δεν θα αναπνεύσουμε παντεσπάνι!» καταλήγει η Πρωτοβουλία καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην ημέρα υπεράσπισης του άλσους. 

Πρόγραμμα

? 12 – 3.00 μμ Πρόβα | Ανοιχτή Ορχήστρα

? 1 – 2.00 μμ Ακροβατικά | Αcro jam session

? 4.30 – 6.30μμ Εργαστήρια για παιδιά με θέμα τη φύση & το πάρκο

  • Unima | Κατασκευάζουμε μάσκες πουλιών
  • Σκασιαρχείο | Συνθέτουμε ποιήματα με θέμα την ελιά, δημιουργούμε λάβαρα & τυπογραφείο με θέμα τα πουλιά και τα δέντρα
  • Παρέα του δάσους | “Με πόσους τρόπους μπορώ, άραγε, να γνωρίσω ένα δέντρο;” Ένα διαφορετικό εργαστήρι γνωριμίας με τα δέντρα
  • Face painting

? 4.30 & 5.30μμ Περιήγηση στο πάρκο με υπόδειξη των σημείων όπου προγραμματίζεται η ανάπλαση – καταστροφή του πάρκου

? 5.30μμ Ενημέρωση

Επιτροπή Αγώνα για το Πάρκο της Ακ. Πλάτωνα | H έναρξη των εργασιών ανάπλασης

? 6.30 – 7.00μμ Πολυφωνικά

Πολυφωνικό Καφενείο | πολυφωνικά ηπειρώτικαΤέττιγες | παραδοσιακό τραγούδι και κρουστά

? 7.00 – 8.00μμ Πορεία

Πομπή διεκδίκησης του δημόσιου χώρου. Να γίνουμε η φύση που θα υπερασπιστεί το οικοσύστημα του πάρκου!

? 8.00μμ Γλέντι

  • Τα Κρουστά Της Τάκη
  • Στέφανος Γανωτής

Το συνεργατικό καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνα θα είναι ανοιχτό.

Δρομολόγιο προσβάσιμο από ανάπηρα άτομα.

*Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην εκδήλωση που έχει δημιουργηθεί στο facebook

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα