ΑΘΗΝΑ
04:23
|
25.04.2024
Χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στα σχέδια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ενισχύσει τους ελέγχους στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα το Σάββατο ενάντια στα έντονα αμφισβητούμενα σχέδια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ενισχύσει τους ελέγχους στο Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέρει το Reuters.

Η προγραμματισμένη αναμόρφωση, η οποία θα έδινε στην κυβέρνηση τον έλεγχο της ονομασίας των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα επέτρεπε στο κοινοβούλιο να παρακάμψει πολλές αποφάσεις, διακόπηκε αφού οι αντίπαλοι διοργάνωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους που έχουν δει ποτέ στο Ισραήλ, τώρα στη 18η συνεχόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους ακτιβιστές δικαστές ότι σφετερίζονται όλο και περισσότερο τον ρόλο του κοινοβουλίου και λέει ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ του δικαστικού σώματος και των εκλεγμένων πολιτικών.

Οι επικριτές λένε ότι θα αφαιρέσει τους ζωτικούς ελέγχους και τις ισορροπίες που στηρίζουν ένα δημοκρατικό κράτος και θα παραδώσει ανεξέλεγκτη εξουσία στην κυβέρνηση.

Πέντε μήνες μετά τη θητεία του ακροδεξιού συνασπισμού, το 74% των Ισραηλινών πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί καλά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Ισραήλ την Παρασκευή.

Πλήθη συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ το Σάββατο σε μια επίδειξη περιφρόνησης ενάντια σε σχέδια που θεωρούν ως υπαρξιακή απειλή για την ισραηλινή δημοκρατία.

Το Channel 12 του Ισραήλ εκτιμά ότι 110.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μόνο στο Τελ Αβίβ, ενώ άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα.

«Ανησυχώ πολύ για τη χώρα μου», δήλωσε στο Reuters στο Τελ Αβίβ ο διαδηλωτής Μπεντάλ Σαμίρ, ένας 60χρονος δάσκαλος. «Δεν θέλω μια διεφθαρμένη χώρα».

Η σχεδιαζόμενη αναμόρφωση έχει τεθεί σε αναμονή σε μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στον ισραηλινό πρόεδροΙσαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος διαδραματίζει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, να μεσολαβήσει σε έναν συμβιβασμό μεταξύ του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να δει τη νομοθεσία να αμβλύνεται, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει καρπούς οι συμβιβαστικές συνομιλίες.

«Είμαι σίγουρος ότι είμαστε πιο κοντά από όσο μπορούμε να φανταστούμε», δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος Ντον Λάσκερ, 35 ετών, σχετικά με τις συνομιλίες συμβιβασμού. «Είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να συμβεί».

Οι διαδηλωτές κυμάτισαν τις γαλανόλευκες σημαίες του Ισραήλ που έχουν γίνει χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σε δήλωση του γραφείου του ισραηλινού προέδρου αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ χαιρέτησε τον Χέρτζογκ μετά την τελετή στέψης στο Λονδίνο και τον επαίνεσε για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα