ΑΘΗΝΑ
22:41
|
27.04.2024
Η Αλμπέρτα κήρυξε το Σάββατο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επαρχία, καθώς μαίνονται «πρωτοφανείς» πυρκαγιές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αλμπέρτα κήρυξε το Σάββατο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επαρχία, αφού δεκάδες χιλιάδες Αλμπέρτανοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς μαίνονται «πρωτοφανείς» πυρκαγιές στην Αλμπέρτα, δήλωσε η πρωθυπουργός Ντανιέλ Σμιθ, επικεφαλής του κυβερνώντος Ενωμένου Συντηρητικού Κόμματος (UCP) σε διάσκεψη Τύπου.

Μέχρι το Σάββατο στις 5 μ.μ. Ορεινή ώρα (7 μ.μ. ET), περισσότεροι από 24.000 Αλμπέρτανοι είχαν εκκενωθεί από τα σπίτια τους, με 110 ενεργές δασικές πυρκαγιές σε όλη την επαρχία και 36 εκτός ελέγχου.

«Ήταν μια εξαιρετικά προκλητική μέρα για τους πυροσβέστες εδώ», είπε η Κρίστι Τάκερ, διευθύντρια μονάδας πληροφοριών για το Alberta Wildfire. «Πολεμούσαμε με πολύ ισχυρούς ανέμους, ζεστό καιρό και αυτοί οι άνεμοι προκάλεσαν ακραία δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών».

Πρόσθεσε ότι επιπλέον πυροσβέστες έφτασαν σήμερα από το Κεμπέκ και το Οντάριο.

«Μεγάλο μέρος της Αλμπέρτα έχει βιώσει μια ζεστή, ξηρή άνοιξη και με τόση ανάφλεξη, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές σπίθες για να ανάψουν μερικές πραγματικά τρομακτικές πυρκαγιές», είπε η Σμιθ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα την ίδια μέρα. «Αυτές οι συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η επαρχία μας».

Μεταξύ των κοινοτήτων που εκκενώθηκαν ήταν η κομητεία Brazeau, συμπεριλαμβανομένων και των 7.000 ανθρώπων που ζουν στην κοιλάδα Drayton, 140 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Έντμοντον.

Ολόκληρη η κοινότητα των 3.600 ανθρώπων στο Fox Lake ήταν επίσης μεταξύ των εκκενισμένων, όπου η φωτιά 1.458 εκταρίων (3609 στρεμμάτων) Fox Lake κατέστρεψε 20 σπίτια και το αστυνομικό τμήμα.

«Δεν ξέρω ότι θυμάμαι ποτέ να έχω δει πολλές κοινότητες να εκκενώνονται ταυτόχρονα στην εποχή των πυρκαγιών», είπε η Σμιθ.

Είπε ότι 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (1,12 δισεκατομμύρια δολάρια) τίθενται στην άκρη ως έκτακτη ανάγκη επειδή γνωρίζουν ότι ένα σημαντικό ποσό θα μπορούσε να χρειαστεί να δαπανηθεί για τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης,

Η Whitecap Resources (WCP.TO), μια εταιρεία παραγωγής πετρελαίου που δραστηριοποιείται στη βορειοδυτική και κεντρική Αλμπέρτα, δήλωσε ότι είναι απασχολημένη με το να διασφαλίσει ότι το προσωπικό είναι ασφαλές κατά τη διαδικασία εκκένωσης και τα περιουσιακά στοιχεία δεν επηρεάζονται.

«Παρακολουθούμε στενά και προσευχόμαστε για βροχή», δήλωσε το Σάββατο ο Γκραντ Φαγερχάιμ, Διευθύνων Σύμβουλος της Whitecap.

Η Pembina Pipeline Corp (PPL.TO), η οποία διαχειρίζεται αγωγούς συλλογής πετρελαίου στην περιοχή, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης συμβάντων και «αξιολογεί τυχόν τρέχουσες ή αναμενόμενες επιχειρησιακές επιπτώσεις».

Η Πεμπίνα δεν απάντησε σε αίτημα για ενημέρωση το Σάββατο.

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καεί 43.000 εκτάρια από πυρκαγιές, είπε η Σμιθ.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο για εμάς να βλέπουμε τόση δραστηριότητα πυρκαγιάς τόσο νωρίς στη σεζόν», είπε ο Τάκερ νωρίτερα το Σάββατο.

Οι ψηφοφόροι στην Αλμπέρτα θα προσέλθουν στις κάλπες στις 29 Μαΐου για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η Σμιθ είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει ότι η ημέρα των εκλογών θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα