ΑΘΗΝΑ
08:39
|
06.05.2024
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ καλωσόρισε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στη Σεούλ την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ανεπίλυτες ιστορικές διαφορές δεν θα πρέπει να εμποδίσουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να εμβαθύνουν τους δεσμούς ενόψει διεθνών κρίσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ καλωσορίζοντας τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στη Σεούλ την Κυριακή, αναφέρει το Reuters.

Η δέσμευση των ηγετών να ενισχύσουν τη συνεργασία χαιρετίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένας τρόπος για την καλύτερη αντιμετώπιση των απειλών από τη Βόρεια Κορέα και του ανταγωνισμού από την Κίνα.

Η διμερής επίσκεψη του Κισίντα, η πρώτη Ιάπωνα ηγέτη στη Σεούλ εδώ και 12 χρόνια, επιστρέφει το ταξίδι που έκανε ο Γιουν στο Τόκιο τον Μάρτιο, όπου προσπάθησαν να κλείσουν ένα κεφάλαιο για τις ιστορικές διαφωνίες που κυριαρχούν στις σχέσεις Ιαπωνίας-Νοτίου Κορέας για δεκαετίες.

«Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας είναι ουσιαστικοί όχι μόνο για τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία ενόψει της τρέχουσας σοβαρής διεθνούς κατάστασης», είπε ο Γιουν κατά την έναρξη της συνάντησής τους.

Είπε ότι τα άλυτα ιστορικά ζητήματα δεν πρέπει να σημαίνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν βήματα προς τα εμπρός και ότι θέλει να κάνει τους δεσμούς καλύτερους από ποτέ.

Ο Κισίντα είπε ότι ελπίζει να συζητήσει με τον Γιουν τους διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα όπως η Βόρεια Κορέα.

Έχει προσκαλέσει τον Γιουν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα στην Ιαπωνία και για τριμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο περιθώριο.

Ο Κισίντα θα προτρέψει επίσης για τριμερείς συνομιλίες με την Κίνα ήδη φέτος, ανέφερε η Kyodo την Παρασκευή, επικαλούμενη πολλές διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

«Έχουμε πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας» και την εξασφάλιση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το επίκεντρο της συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο συμμάχων των ΗΠΑ αναμένεται να περιστραφεί γύρω από τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ενόψει των πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας, με ιδιαίτερη προσοχή στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, δήλωσε ο Σιν-Γουα Λι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Σεούλ. με έδρα το Πανεπιστήμιο της Κορέας.

«Οι στρατιωτικές και οικονομικές τους ικανότητες είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της πολυμερούς περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και μια κακή σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να εμποδίσει τους στόχους των ΗΠΑ», είπε.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ωστόσο, οι ιστορικές διαφορές μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας απειλούν να ρίξουν μια σκιά στους ανθισμένους δεσμούς μεταξύ των δύο ηγετών της.

Ο Γιουν δέχεται κριτική στο εσωτερικό ότι έδωσε περισσότερα από όσα έλαβε στις προσπάθειές του να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ιαπωνία, μεταξύ άλλων προτείνοντας να αποζημιώσουν οι επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας -όχι ιαπωνικές εταιρείες όπως είχε διαταχθεί από δικαστήριο- τα θύματα της εργασίας εν καιρώ πολέμου κατά την περίοδο 1910-1945 στην Ιαπωνία, κατά την αποικιακή κατοχή.

Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Κισίντα θα κάνει κάποιου είδους χειρονομία σε αντάλλαγμα και θα προσφέρει κάποια πολιτική υποστήριξη, αν και λίγοι παρατηρητές αναμένουν περαιτέρω επίσημη συγγνώμη για ιστορικά λάθη. Ο ίδιος ο Γιουν έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι η Ιαπωνία πρέπει να «γονατίσει» άλλο για όσα συνέβησαν στο παρελθόν.

Η πλειοψηφία των Νοτιοκορεατών πιστεύει ότι η Ιαπωνία δεν έχει ζητήσει αρκετά συγγνώμη για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της κατοχής, είπε ο Λι. «Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Κισίντα πρέπει να δείξει ειλικρίνεια κατά την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, όπως να αναφέρει ιστορικά ζητήματα και να εκφράσει συγγνώμη», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, η Ιαπωνία το πηγαίνει αργά, δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

«Ο Κισίντα προσέχει να μην πάει πιο γρήγορα από ό,τι του επιτρέπει η εσωτερική πολιτική», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα