ΑΘΗΝΑ
15:23
|
06.05.2024
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο μπασκετάκι του Λόφου, καλεί η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ συνεχίζεται η απαγόρευση της πρόσβασης των κατοίκων στον Λόφο του Στρέφη, και το Δασαρχείο στρέφεται πλέον κατά του Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων απαντήσεις για το αν οι εργασίες που εκτελούνται παραβιάζουν υφιστάμενες διαχειριστικές και εφαρμοστικές μελέτες και ζητώντας προσωρινά να παγώσει οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι κάτοικοι μαζί με την κύρια προσφυγή τους, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή παύσης των εργασιών μέχρι την κύρια δίκη. Ωστόσο, η εταιρεία «Prodea Investments» ζήτησε ανάκληση της προσωρινής διαταγής και το δικαστήριο επέτρεψε την επανέναρξη των εργασιών.

Ο δήμος, από την πλευρά του δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες, αποδίδοντας την παύση τους σε τεχνικά προβλήματα των εταιρειών που θα ξεπεραστούν και τα έργα θα συνεχίσουν άμεσα, ενώ υποστηρίζει ότι το αίτημα του Δασαρχείου αφορά μόνο την κορυφογραμμή και τις βραχώδεις εκτάσεις, «σημεία που δεν προβλέπονται εργασίες», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η «ΕφΣυν», προηγούμενο έγγραφο του Δασαρχείου με ημερομηνία 20 Μαρτίου 2023) αποκαλύπτει ότι έχουν γίνει επανειλημμένες συστάσεις προς τον δήμο «να περιορίσει τις επεμβάσεις στις απολύτως αναγκαίες» και «να μην παρεμποδίζονται οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες».

Το Δασαρχείο θεωρεί ότι ο προτεινόμενος μεταλλικός εξοπλισμός (belvedere) δεν είναι συμβατός με την υφιστάμενη νομοθεσία για τις Μελέτες Διαχείρισης Πάρκων και Αλσών, ότι όποιες επεμβάσεις στον Λόφο του Στρέφη πρέπει να γίνονται προς την ανάδειξη του φυσικού χαρακτήρα της περιοχής, ότι θα πρέπει να ζητηθεί η έγκριση της Δασικής Αρχής πριν κοπούν μεγάλα υγιή δέντρα, καθώς και ότι οι εκτεταμένες εκσκαφές δεν συνάδουν με ενδεδειγμένους τρόπους χειρισμού του εδάφους.

Την ίδια στιγμή, η Διεύθυνση Οδοποιίας του δήμου έχει ήδη απευθυνθεί εγγράφως στη Διεύθυνση Πρασίνου για τα έργα στον Λόφο, ενημερώνοντάς την ότι «δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τη συγκράτηση των γαιών» και «έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος φερτών υλικών», με αποτέλεσμα να φράζουν τα φρεάτια και να δημιουργείται «ένας χείμαρρος λάσπης και νερού» στις εισόδους του 36ου Δημοτικού Σχολείου και του 82ου Νηπιαγωγείου «επικίνδυνος για τα νήπια και τα παιδιά».

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος επιμένει να εμποδίζει την πρόσβαση πολιτών με την Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη, να καταγγέλλει ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε την προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο συνέλευση των κατοίκων στο θεατράκι υπό την απειλή προσαγωγών, με αποτέλεσμα αυτή να πραγματοποιηθεί τελικά στο πλάτωμα.

«Ήδη από τις 2 Αυγούστου 2022, στον Λόφο έχουν πραγματοποιηθεί 41 προσαγωγές, έχει ασκηθεί βία με ξυλοδαρμούς και δακρυγόνα εναντίον κατοίκων, διαδηλωτών και δημοσιογράφων, έχει ξυλοκοπηθεί και συλληφθεί με βαριές κατηγορίες γονέας που έπαιζε μπάσκετ με τα παιδιά του, έχουν απαγορευτεί ή έχει γίνει προσπάθεια απαγόρευσης εκδηλώσεων στο θεατράκι, παιδικής θεατρικής παράστασης, δρώμενου μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείο καθώς και πολιτικών συνελεύσεων. Έχουν παρενοχληθεί εκδηλώσεις και παιδικά πάρτι στο μπασκετάκι, οι έλεγχοι και οι απαγορεύσεις είναι σε καθημερινή βάση και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της απαγόρευσης πρόσβασης σε κατοίκους, την ίδια στιγμή που τουρίστες κάνουν ανενόχλητοι πάρτι στο θεατράκι. Πρόσφατα έγινε και προσαγωγή δύο δημοσιογράφων του καναλιού ARTE», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που καλεί σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μπασκετάκι του Λόφου την Τετάρτη 10/5 στις 19.00

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Χαμάς: Το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ καταπατά την ελευθερία του λόγου

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα