ΑΘΗΝΑ
04:33
|
02.05.2024
Το Αφγανιστάν δίνει σκληρή μάχη με τη φτώχεια, ενώ καλεί τις ΗΠΑ να ξεπαγώσουν αφγανικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Financial Times ανέφεραν σήμερα ότι η Κίνα και οι Ταλιμπάν είχαν συνομιλίες για την πιθανή ένταξη του Αφγανιστάν στην Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμίρ Χαν Μουτακί, συναντήθηκαν στο Πακιστάν στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κίνας-Πακιστάν-Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, και τα τρία μέρη συμμετείχαν σε συζητήσεις για την ασφάλεια και το εμπόριο, ενώ το Αφγανιστάν εξέφρασε τις «ελπίδες να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα στην ανάπτυξη υποδομών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η χώρα έχει παγιδευτεί στη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα», με σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της να έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας και έξι εκατομμύρια να κινδυνεύουν από λιμό, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Μέρος τέτοιων προσπαθειών του Αφγανιστάν να ανακάμψει περιλαμβάνει την αποκατάσταση των δεσμών με το γειτονικό του Πακιστάν μέσω της συνεργασίας τους στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

«Η ιδέα είναι να εμπλακεί το Αφγανιστάν σε οικονομική δραστηριότητα που έχει ήδη συνδέσει την Κίνα και το Πακιστάν», είπε ένας Πακιστανός αξιωματούχος στους Financial Times.

Νωρίτερα φέτος, τον Ιανουάριο, Κινέζοι και Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συνήψαν συμφωνία που θα επιτρέψει στην κινεζική κρατική εταιρεία Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη χώρα.

Ο υπηρεσιακός πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός του Αφγανιστάν Άμπντουλ Γανί Μπαραντάρ, υπεύθυνος για οικονομικά θέματα, δήλωσε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας του και θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της.

«Ο ανάδοχος θα επενδύει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία θα αυξηθούν στα 540 εκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια», σημείωσε.

Ομοίως, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επίσης στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους ότι συνήψαν μια σειρά συμφωνιών που αφορούν το εμπόριο πετρελαίου και σιταριού.

Το Πεκίνο διατηρεί δεσμούς με την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν παλεύει με τη φτώχεια, ενώ καλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ξεπαγώσει αφγανικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος των οποίων η κυβέρνησή του προτίθεται να μοιράσει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, παρότι κανένας από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν Αφγανός υπήκοος.

Η Κίνα έχει προσφέρει στο Αφγανιστάν τρόφιμα, χειμερινά υλικά, εμβόλια για τον COVID-19 και φάρμακα αξίας σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα