ΑΘΗΝΑ
07:00
|
24.04.2024
Οι επιπτώσεις του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν αξίας άνω των 9 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, είναι ακόμα πιο φανερές στη διάρκεια του χειμώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν τα χρήματα του Αφγανιστάν. Ναι, αυτές οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει αυξήσεις τιμών και φτώχεια», δήλωσε στο Xinhua ένας ντόπιος.

Ζώντας σε μια σπηλιά, που μετατράπηκε σε καταφύγιο, κοντά στο σημείο που βρίσκονταν τα αγάλματα του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν στο κεντρικό Αφγανιστάν και παλεύοντας να επιβιώσει από τον ψυχρό χειμώνα, ο Ζαρίφ κατηγόρησε τις αμερικανικές κυρώσεις για μεγάλο μέρος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Αφγανοί.

This photo taken on Feb. 8, 2023 shows cave residences near the Buddha site in Bamyan province, Afghanistan.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2021, περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν αξίας άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων «πάγωσαν» από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη νέα ηγεσία της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν τα χρήματα του Αφγανιστάν. Ναι, τέτοιες κυρώσεις προκάλεσαν αυξήσεις τιμών και φτώχεια. Η τιμή των επτά κιλών ξύλου ήταν 40 με 50 αφγάνι, αλλά τώρα είναι πέρα από τις δυνατότητες των απλών ανθρώπων», είπε ο Ζαρίφ.

Στο Αφγανιστάν, επτά κιλά κάρβουνο κοστίζουν τώρα 100 αφγάνι και η τιμή των επτά κιλών ξύλου είναι 90 αφγάνι.

«Οι λόγοι για το σχεδόν 90%των προβλημάτων μας είναι οι κυρώσεις», είπε ο Ζαρίφ στο Xinhua.

Ακραία ψυχρός καιρός και χιονοπτώσεις έχουν σαρώσει περιοχές του Αφγανιστάν από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Σαφιουλά Ραχιμί, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η σφοδρή χιονόπτωση και ο κρύος καιρός στοίχισαν τη ζωή σε 170 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Αναπολώντας τις πρόσφατες πικρές αναμνήσεις του, ο Ζαρίφ είπε ότι ο ίδιος, η σύζυγός του και η κόρη του έπαθαν γρίπη, πυρετό και αναπνευστικές ασθένειες λόγω του κρύου καιρού και χρειάστηκε να πληρώσουν περισσότερα από 5.000 αφγάνι για την ανάρρωσή τους στο νοσοκομείο.

Όπως ο Ζαρίφ, ο Ναντίρ Χουσεΐν, ένας άλλος κάτοικος των σπηλιών έχει επίσης κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τα βάσανά του, λέγοντας ότι μετά τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν η φτώχεια και η ανεργία έχουν αυξηθεί στη χώρα.

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει άσχημα τις συνθήκες διαβίωσής μας, η ανεργία έχει αυξηθεί και οι τιμές των πάντων έχουν αυξηθεί», είπε ο Χουσεΐν στο Xinhua.

Ο 50χρονος Χουσεΐν, που μοιάζει πολύ μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία, είπε ότι η σύζυγός του έπαθε αναπνευστική νόσο πρόσφατα λόγω του κρύου καιρού και πως δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την ιατρική περίθαλψή της.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προβλέπουν ότι ένα ρεκόρ 28,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού, θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2023, με 6 εκατομμύρια από αυτούς να βρίσκονται ήδη επικίνδυνα κοντά στον λιμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα