ΑΘΗΝΑ
12:57
|
07.05.2024
Στη Γαλλία, η αστυνομία είναι τόσο απασχολημένη να κυνηγά διαδηλωτές με κατσαρόλες, που αφήνει 500 νεοναζί να περιφέρονται ανενόχλητοι στο Παρίσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρία καμία αστυνομική παρέμβαση, κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει η γαλλική αστυνομία, διαδήλωσαν ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες στο Παρίσι το Σάββατο 6 Μαΐου. Με μαύρες σημαίες στολισμένες με κέλτικους σταυρούς και ναζιστικούς χαιρετισμούς συναντήθηκαν και φέτος όπως και κάθε χρόνο από το 1994 οι Γάλλοι νεοναζί της Επιτροπής της 9ης Μαΐου (C9M), οι οποίοι συγκεντρώνονται στην αυλή ενός κτιρίου στο Παρίσι, εξοργίζοντας τους κατοίκους της περιοχής.

Κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα «Ο Σεμπαστιάν είναι παρών», πάνω από 100 νεοναζί αποτίουν φόρος τιμής στον Σεμπαστιέν Ντεζιέ, έναν νεαρό νεοναζί του ακροδεξιού κινήματος l’Œuvre française, ο οποίος πέθανε στις 9 Μαΐου 1994 από τυχαία πτώση ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που είχε απαγορευτεί τότε από τις αρχές.

Ομιλίες στελεχών του ακροδεξιού κινήματος, κυρίως νεοφασιστών και εθνικιστών-επαναστατών, ακολουθούν γενικά τη διαδήλωση. Πέρυσι, ο Ζαν-Εντ Γκανά, αρχηγός της διαλυμένης ομάδας Angevin Alvarium, κλήθηκε να μιλήσει, προτού καταθέσει στεφάνι στην αυλή του κτιρίου όπου ο Σεμπαστιέν Ντεζιέ βρήκε μοιραίο θάνατο. Φέτος η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 6 Μαΐου το απόγευμα.

Με τη διαδήλωση των νεοναζί δεν συμφωνούν καθόλου οι κάτοικοι της περιοχής.

«Οι ομιλίες τους είναι βίαιες, οι χειρονομίες τους, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί που κάνουν συνεχώς, είναι αφόρητες. Υπάρχει μέσα τους η επιθυμία να προκαλέσουν τρόμο», διευκρινίζει αυτός ο ανιψιός ενός πιλότου της RAF που πέθανε στα χειριστήρια του αεροπλάνου του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αρνούμαστε να ζήσουμε μέσα στο φόβο», εξηγεί ο Αντουάν, κάτοικος της περιοχής, που επιθυμεί κάθε χρόνο, μαζί με τη γυναίκα του, να δείχνει την αποδοκιμασία του με μικρές συμβολικές ενέργειες. Οι κάτοικοι συνηθίζουν να κλείνουν τα παντζούρια τους κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ή παίζουν μουσική για να προσπαθήσουν να πνίξουν τις βίαιες φωνές των διαδηλωτών.

«Αν θέλουν να αποτίνουν φόρο τιμής στον Σεμπαστιάν Ντεζιέ, ας πάνε στον τάφο του. Αυτό που κάνουν μπροστά στο σπίτι μας είναι μια ενέργεια προπαγάνδας», τονίζει μια άλλη κάτοικος της περιοχής.

Το ίδιο πιστεύει και ένας ντόπιος ιδιοκτήτης καφετέριας, ο οποίος τονίζει πως νιώθει ανυπεράσπιστος μπροστά στους νεοναζί, τόσο από την αστυνομία όσο και γενικά από την πολιτεία:

«Θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, να επισημάνουμε την αντίθεσή μας, αλλά δεν αισθανόμαστε πραγματικά προστατευμένοι από το αστυνομικό σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Ωστόσο, η αντίθεση σε αυτή τη συγκέντρωση είναι σχεδόν αυτοάμυνα… Οι ιδέες που μεταφέρουν είναι αφόρητες: δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν».

Πολλοί ιδιοκτήτες μαγαζιών και καφετεριών επιλέγουν να κλείσουν τα καταστήματά τους εκείνη την ημέρα ώστε να δείξουν την αντίθεσή τους στη συγκέντρωση των Γάλλων νεοναζί.

Με ένα εύστοχο σχόλιο ενός χρήστη του Twitter:

Στη Γαλλία, η αστυνομία είναι τόσο απασχολημένη κυνηγώντας διαδηλωτές με κατσαρόλες που αφήνει 500 νεοναζί να περιφέρονται ανενόχλητοι στο Παρίσι. Έχουμε ήδη την ακροδεξιά στην εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νότια Αφρική: Κτίριο καταρρέει, δεκάδες οι εγκλωβισμένοι

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα