ΑΘΗΝΑ
15:52
|
04.05.2024
Θα ηγηθεί κυβέρνησης τεχνοκρατών έως τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας, Λούντοβιτ Όντορ, ανέλαβε τα καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού μετά την παραίτηση, χθες Κυριακή, του Έντουαρντ Χέγκερ, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

Ο 46χρονος νέος πρωθυπουργός, που σκοπεύει να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών, θα είναι ο τρίτος στη σειρά επικεφαλής της κυβέρνησης στη Σλοβακία μετά τις τελευταίες εκλογές του 2020 και αναμένεται να ορκιστεί επίσημα στις 15 Μαΐου, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κοινό ευνοεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο και έχει αντιταχθεί στην αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στη γειτονική Ουκρανία.

«Φυσικά, το βασικό κριτήριο ήταν η τεχνογνωσία, αλλά ταυτόχρονα επιλέχθηκαν μόνο πρόσωπα που δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές», ανέφερε η πρόεδρος της χώρας ανακοινώνοντας τον νέο πρωθυπουργό. Υπογράμμισε δε ότι είχε στόχο «να μην ευνοήσει κανένα από τα πολιτικά κόμματα στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο».

Η νέα προσωρινή κυβέρνηση θα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες που δεν έχουν καμία πρόθεση να συμμετέχουν στις εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιος να κάνει κατάχρηση της λειτουργίας της προσωρινής κυβέρνησης για προεκλογικούς σκοπούς.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ, που θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, υπέβαλε την παραίτησή του χθες, μετά την αποδυνάμωση της κυβέρνησής του, λόγω της παραίτησης κορυφαίων υπουργών.

Η Σλοβακία βυθίστηκε σε πολιτική κρίση τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο κυβερνών κεντροδεξιός συνασπισμός του Χέγκερ έχασε την πλειοψηφία μετά την αποχώρηση του κόμματος SaS, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανικανότητα να προστατέψει τους πολίτες που πλήττονται από τα αυξανόμενα κόστη ενέργειας και τροφίμων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα