ΑΘΗΝΑ
04:35
|
03.05.2024
Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ο στρατηγός και συνεργάτης των ΗΠΑ, Γκάρι Πράντο Σαλμόν, ο οποίος συνέλαβε τον Αργεντινό κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Βολιβιανός στρατηγός Γκάρι Πράντο Σαλμόν που συνέλαβε τον Αργεντινό κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, σύλληψη η οποία κατέληξε στην εκτέλεση της ηγετικής φυσιογνωμίας της Κουβανικής Επανάστασης και στη μετατροπή του σε παγκόσμιο επαναστατικό σύμβολο.

Τη νύχτα της 7ης Οκτωβρίου του 1967 ένας αγρότης διέκρινε κοντά στο χωριό Λα Ιγκέρα, στην περιοχή της χαράδρας Γιούρο, τις φιγούρες μίας ομάδας ανταρτών (συνολικά 17 άνδρες) και έτρεξε να ειδοποιήσει τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή και λοχαγό Γκάρι Πράντο Σαλμόν. Ο Γκεβάρα χώρισε τη διμοιρία σε μικρότερες ομάδες, ωστόσο σύντομα αντιλήφθηκαν πως ήταν περικυκλωμένοι. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν κινητοποιηθεί γρήγορα εντόπισαν τους αντάρτες τα χαράματα της 8ης Οκτωβρίου και ακολούθησε μάχη. Ο Γκεβάρα είχε δεχθεί τραύμα στο πόδι με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στο περπάτημα, και εν τέλει να συλληφθεί από τους στρατιώτες του Πράδο.

Μετά τα σύλληψή του, ο Γκεβάρα ανακρίθηκε για κάποιες ώρες και δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1967 από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν.

Ο Βολιβιανός στρατηγός Γκάρι Πράδο Σαλμόν που συνέλαβε τον Αργεντίνο επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.

Την εποχή εκείνη η Βολιβία είχε μια δεξιά στρατιωτική κυβέρνηση με την προεδρία του στρατηγού Ρενέ Μπαριέντος, ο οποίος συνεργαζόταν με τη CIA και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης ήταν στο αποκορύφωμά του και η Ουάσιγκτον ανησυχούσε εξαιρετικά για την κομμουνιστική επιρροή στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων του Τσε Γκεβάρα.

Ο Γκεβάρα είχε φύγει από την Κούβα μετά τον θρίαμβο της επανάστασης του 1959 εκεί, για να ηγηθεί των ανταρτικών κινημάτων σε άλλες χώρες. Ήταν βασικός σύμμαχος του κουβανού κομμουνιστή ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και έγινε ήρωας για τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο.

Ο Μάριο Τεράν, ο Βολιβιανός αξιωματικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Τσε Γκεβάρα πέθανε πέρυσι.

Μετά από ενέδρα στην αντάρτικη ομάδα του Γκεβάρα, ο στρατηγός Πράδο έγινε εθνικός ήρωας επειδή υπερασπίστηκε το στρατιωτικό καθεστώς της Βολιβίας. Είχε ηγηθεί των εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ των Βολιβιανών Ρέιντζερς σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ζούγκλας όπου η ομάδα του Τσε Γκεβάρα, που αρχικά αριθμούσε περίπου 120, είχε μειωθεί σε μόλις 22.

Από το 1981 ο στρταηγός Πράντο ήταν χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, αφού μια σφαίρα που εκτοξεύτηκε τον χτύπησε κατά λάθος στη σπονδυλική στήλη. Έγραψε ένα βιβλίο για τον θρίαμβό του το 1967, με τίτλο «Πώς αιχμαλώτισα τον Τσε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα