ΑΘΗΝΑ
08:05
|
18.05.2024
Ενώ η Σερβία παραμένει σε σοκ, μετά και τη δεύτερη επίθεση που ακολούθησε 48 ώρες αργότερα, η αντιπολίτευση ετοιμάζει διαδήλωση κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανικανότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Παιδείας της Σερβίας Μπράνκο Ρούζιτς παραιτήθηκε, χθες Κυριακή, στον απόηχο του περιστατικού με τους πυροβολισμούς σε σχολείο κατά το οποίο ένα 13χρονο αγόρι δολοφόνησε οκτώ μαθητές και έναν φύλακα και τραυμάτισε επτά ακόμα άτομα.

Ενώ η Σερβία παραμένει σε σοκ και πένθος, μετά και τη δεύτερη επίθεση που ακολούθησε 48 ώρες αργότερα, όταν ένας 21χρονος σκότωσε με αυτόματο όπλο οκτώ ανθρώπους κοντά στο Βελιγράδι, ο Μπράνκο Ρούζιτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων κάνοντας λόγο για «ανείπωτη τραγωδία» σε ανοιχτή επιστολή του προς την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

«Υποβάλλω την αμετάκλητη παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας», έγραψε ο Ρούζιτς σε επιστολή που κοινοποίησε στο Twitter, αναφέροντας πως η παραίτησή του είχε δηλωθεί και προφορικά αμέσως μετά την τραγωδία.

«Ως υπεύθυνος άνθρωπος και ως επαγγελματίας στην εκπλήρωση όλων των δημοσίων καθηκόντων μέχρι τώρα, ως γονέας και ως πολίτης της Σερβίας, πήρα την λογική απόφαση να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ρούζιτς στην επιστολή παραίτησής του προς την Μπρνάμπιτς.

Σημαίνον στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SDP), εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, ο 47χρονος Ρούζιτς κατηγόρησε το διαδίκτυο, τα βιντεοπαιχνίδια και τις «δυτικές αξίες» για το άνευ προηγουμένου μακελειό.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσαν την παραίτησή του αμέσως μετά την τραγωδία και έχουν προγραμματίσει για σήμερα Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατηγορώντας την κυβέρνηση της Πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς για την αποτυχία να αποτρέψει τις δύο επιθέσεις.

Στη Σερβία, το 39% των κατοίκων διαθέτει πυροβόλο όπλο, κληρονομιά της εμπόλεμης κατάστασης, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη για την κατοχή όπλων από πολίτες, σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα Small Arms Survey (SAS), μέχρι πρόσφατα όμως δεν είχαν εμφανιστεί παρόμοια περιστατικά επιθέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο εμπαιγμός των ΗΠΑ με την πλωτή αποβάθρα στη Γάζα

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα