ΑΘΗΝΑ
18:29
|
04.05.2024
Στη συνάντηση, που θα γίνει τέσσερις μέρες πριν τις τουρκικές εκλογές, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας, Τουρκίας και Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από ζυμώσεις και διαβουλεύσεις περίπου πέντε μηνών και έπειτα από την επίμονη μεσολάβηση της ρωσικής διπλωματίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στη Μόσχα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Συρίας και στη συνέχεια η τετραμερής μαζί με τους ομολόγους τους από Ρωσία και Ιράν.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προτού αναχωρήσει απόψε για τη Μόσχα, ο σκοπός της αυριανής συνάντησης θα είναι ο ακόλουθος για την τουρκική διπλωματία:

«Να επιτύχουμε μία μόνιμη σταθερότητα και ειρήνη στη Συρία να συνεργαστούμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης  YPG/PKK που θέλει να διαιρέσει τη Συρία και μας απειλεί και εμάς από εκεί, και να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι στην Τουρκία θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους οικειοθελώς και με ασφάλεια».

Ο ίδιος ευχήθηκε η αυριανή συνάντηση  στη Μόσχα να αποβεί «επωφελής».

Εδώ και μερικούς μήνες η ρωσική διπλωματία ενεργοποιείται έντονα προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων Συρίας- Τουρκίας έπειτα και από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φλεβάρη που προκάλεσε πολλούς νεκρούς και σημαντικές ζημιές και στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο εξηγούνται οι σχετικά τακτικές συναντήσεις ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊσάλ Μικντάντ.

Syria supports Putin's recognition of Ukraine breakaway regions | Reuters

Τον Δεκέμβριο του 2022 είχαν συναντηθεί στη  Μόσχα οι υπουργοί Άμυνας και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το Μάρτιο του 2011.

Η αυριανή τετραμερής συνάντηση στη Μόσχα έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της πλειοψηφίας μελών του Αραβικού Συνδέσμου να επανέλθει η Συρία στον οργανισμό μετά από περίπου 12 χρόνια και να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στις 19 Μάη στη Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέκλεισαν το ενδεχόμενο διπλωματικής επαναπροσέγγισης με τη Δαμασκό, μετά την επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο την Κυριακή με απόφαση της πλειοψηφίας των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού στο Κάιρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα