ΑΘΗΝΑ
11:26
|
17.05.2024
Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής δεν απέφυγαν την κριτική στην Ε.Ε. αντικατοπτρίζοντας τις πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έχοντας στο πλευρό του δύο πρώην πρωθυπουργούς του κόμματός του, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε απόψε στο Ζάππειο κάνοντας απολογισμό πεπραγμένων της κυβέρνησής του με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην πρώην ΕΟΚ.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας, στο μεταναστευτικό, τις διεθνείς συμμαχίες και την οικονομία ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα έχει «καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα» από πολλές ευρωπαϊκές οικονομικά ισχυρότερες χώρες.

Διαβεβαίωσε επίσης πως δε θα δεχθούμε ξανά λανθασμένες συνταγές, δε θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Παρουσίασε ως χρήσιμο εργαλείο στην κατεύθυνση της βελτίωσης των δημοσιονομικών της χώρας το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε άλλο σημείο προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου «θα πάμε μπροστά» θεωρώντας πως η Ελλάδα «έχει πλέον σταθεί στα πόδια της» «όχι σε μια Ευρώπη ανεξέλεγκτων τεχνοκρατών» και άχρωμης γραφειοκρατίας αλλά σε μία Ευρώπη «που επιστρέφει στις αρχές της αλληλεγγύης και της σύγκλισης».

Αναφερόμενος στην επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, διαβεβαίωσε πως το κόμμα του παραμένει «αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» προσθέτοντας πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως του είναι «οδυνηρό» να βλέπει μια Ευρώπη, που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, «αντίθετα πιέζει την Ελλάδα για εθνικές παραχωρήσεις» που δε ζήτησε από καμιά άλλη χώρα-μέλος.

Στη συνέχεια, ο Σαμαράς συμπλήρωσε με νόημα αναφερόμενος στις έξωθεν πιέσεις για «παραχωρήσεις»:
«Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες “Πρέσπες του Αιγαίου”, που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν… Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει. Διότι, πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ».

Ο Κώστας Καραμανλής παίρνοντας και αυτός τον λόγο εκτίμησε πως η χώρα έχει ανάγκη από «πολιτική σταθερότητα» και όχι από «ατέρμονα κομματικά παζάρια», τονίζοντας:

«Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα.Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές».

Είναι ενδιαφέρον πως και αυτός, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, άσκησε κριτική στην Ε.Ε., λέγοντας πως «σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα