ΑΘΗΝΑ
12:57
|
28.04.2024
Η Ρωσία γιορτάζει την 78η επέτειο από την ημέρα που η κόκκινη σημαία υψώθηκε στο Ράιχσταγκ σημαίνοντας την συντριβή του ναζιστικού Τρίτου Ράιχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ετήσια στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 78ης επετείου από τη Νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945 ξεκίνησε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Τα τελευταία στρατεύματα των ναζί υπέγραψαν την οριστική παράδοσή τους στον Κόκκινο Στρατό στις 8 Μαΐου το 1945 αργά το βράδυ στο Βερολίνο, αλλά για την Μόσχα είχε ήδη περάσει η 12η βραδινή και ξημέρωνε η 9η Μαΐου.

Την δεκαετία του 1960 ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ με διάταγμα ανακήρυξε την συγκεκριμένη ημέρα σε εθνική αργία για να τιμηθούν τα εκατομμύρια ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους για να ηττηθεί ο ναζισμός.

Η μορφή που έχει σήμερα η 9η Μαΐου για την Ρωσία με στρατιωτικές παρελάσεις, ομιλίες, πορείες και δρώμενα είναι δημιούργημα του Μπόρις Γέλτσιν, που άφησε την θέση του στον Βλαντιμίρ Πούτιν έναν χρόνο πριν την λήξη της θητείας του.

Την παρέλαση άνοιξε με την Τιμητική Φρουρά να κραδαίνει τη ρωσική σημαία μαζί με το ιστορικό Λάβαρο της Νίκης κατά μήκος της Κόκκινης Πλατείας. Το Λάβαρο της Νίκης, το μνημειώδες σύμβολο της νίκης της ΕΣΣΔ επί του Τρίτου Ράιχ, υψώθηκε για πρώτη φορά στο Ράιχσταγκ από στρατιώτες της σοβιετικής 150ής Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων Τάγματος Κουτούζοφ Β΄ Κλάσης Ιντρίτσα τον Μάιο του 1945.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, βετεράνοι πολέμου και καλεσμένοι παρακολουθούν την παρέλαση από το κεντρικό περίπτερο στην Κόκκινη Πλατεία. Ο υπουργός Άμυνας Στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου επανεξετάζει τη στρατιωτική παρέλαση, την οποία διοικεί ο Γενικός Διοικητής του Στρατού των Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγός Όλεγκ Σαλιούκοφ.

Φέτος, η Παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας περιλαμβάνει πάνω από 8.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 530 μαχητών της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, και 125 τεμαχίων στρατιωτικού υλικού.

Επίσης, αυτή τη χρονιά, το πεζικό αποτελείται από 30 μονάδες παρέλασης. Ένα θρυλικό τανκ T-34 θα ηγείται παραδοσιακά τη στήλη τεθωρακισμένων στην Παρέλαση της Ημέρας της Νίκης. Οι πρόβες της στρατιωτικής παρέλασης περιελάμβαναν επίσης τεθωρακισμένα οχήματα Tigr-M, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A, οχήματα μάχης πεζικού Bumerang, συστήματα τακτικών πυραύλων Iskander-M, αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 Triumf και εκτοξευτές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars (ICBM).

Δείτε ζωντανά την Παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης απευθείας από την Κόκκινη Πλατεία:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα