ΑΘΗΝΑ
04:24
|
07.05.2024
Ο λύκος της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ, προβλέπει ότι η εμπλοκή της Κίνας θα είναι καταλυτική στις εξελίξεις για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι πιστεύει πως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έρχεται σε σημείο καμπής και αναμένει διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους χάρη στις πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας.

Μετά από αρκετούς γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τους πρώτους μήνες της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, καμία πλευρά δεν φάνηκε διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Πεκίνο φαίνεται ότι προσπάθησε να αναζωπυρώσει τις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας με ένα έγγραφο θέσεων 12 σημείων που δημοσιεύθηκε στην επέτειο ενός έτους από τη σύγκρουση. Μαζί με την έκκληση για κατάπαυση του πυρός, το κινεζικό σχέδιο θα αφήσει τα ρωσικά στρατεύματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και θα θέσει τέλος σε οποιεσδήποτε κυρώσεις που δεν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία είναι μέλος με δικαίωμα αρνησικυρίας.

Σε συνέντευξή του στον Τεντ Κόπελ του αμερικανικού δικτύου CBS News που προβλήθηκε την Κυριακή, ο Κίσινγκερ φάνηκε σίγουρος ότι η Κίνα θα βοηθούσε να αλλάξει το ρεύμα του συνεχιζόμενου πολέμου.

«Τώρα που η Κίνα μπήκε στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι θα έχουμε αλλαγές στο τέλος του έτους», είπε. «Θα μιλάμε για διαπραγματευτικές διαδικασίες και ακόμη και πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Ο Κίσινγκερ είπε επίσης στον Κόπελ ότι πιστεύει ότι τόσο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Πούτιν θα μιλούσαν μαζί του αν τους τηλεφωνούσε. Όταν ρωτήθηκε από τον Κόπελ εάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα εάν του ζητηθεί από έναν πρόεδρο, ο συνταξιούχος διπλωμάτης είπε: «Θα ήμουν διατεθειμένος να το κάνω, ναι. Αλλά θα ήμουν σύμβουλος, όχι ενεργό άτομο».

Παρά τη δημοσιοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων, ο Σι έχει αντιμετωπίσει κριτική από τη διεθνή κοινότητα επειδή δεν μίλησε περισσότερο για την πολιτική του Πούτιν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι του Πεκίνου υποστήριξαν σταθερά ότι η Κίνα είναι ουδέτερη και επιθυμεί μόνο ειρήνη.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι μίλησαν δημόσια για τους στενούς δεσμούς μεταξύ των χωρών τους και ο Σι ταξίδεψε στη Μόσχα τον Μάρτιο για να επισκεφθεί τον Πούτιν. Πριν από την άφιξη του Σι, ο Πούτιν έγραψε ένα άρθρο για την China’s People Daily στο οποίο είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ήταν «χωρίς περιορισμούς ή ταμπού».

Ωστόσο, ο Σι συμμετείχε αργότερα σε μια τηλεφωνική συνομιλία μιας ώρας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Απρίλιο.

«Μέσα στην τρέχουσα άνοδο της λογικής σκέψης και των φωνών από όλες τις πλευρές, θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης», είπε ο Σι στον Ζελένσκι, σύμφωνα με επίσημη περίληψη από την Κίνα.
Στο Twitter, ο Ζελένσκι είπε ότι αυτός και ο Σι «είχαν μια μακρά και ουσιαστική συνομιλία».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η κλήση, καθώς και ο διορισμός του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

Αν και ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν για συμφωνία με την Ουκρανία, οι όροι τους για τέτοιες συνομιλίες υποδηλώνουν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι πολύ μακριά. Ομοίως, η Ουκρανία έδειξε ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν λόγω του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη σύλληψή του για την υποτιθέμενη απέλαση ουκρανών παιδιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα