ΑΘΗΝΑ
17:29
|
27.04.2024
Εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών από Τορόντο και Σαγκάη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα απέλασε, σήμερα Τρίτη, έναν Καναδό διπλωμάτη από τη Σαγκάη, μια μέρα αφότου ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα απελάσει έναν Κινέζο διπλωμάτη που κατηγόρησε ότι συμμετείχε σε προσπάθειες εκφοβισμού Καναδού πολιτικού.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα την απέλαση του διπλωμάτη Ζάο Γουέι με έδρα το Τορόντο και ως «αμοιβαίο αντίμετρο», θα κηρύξει την Τζένιφερ Λιν Λαλόντε, πρόξενο του Γενικού Προξενείου του Καναδά στη Σαγκάη, persona non grata και θα της ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα πριν από τις 13 Μαΐου.

Χθες, Δευτέρα, ο Καναδάς προχώρησε στην απέλαση του Κινέζου διπλωμάτη Ζάο Γουέι, με την υπουργό Εξωτερικών Μέλανι Τζολί να δηλώνει: «Δεν θα ανεχθούμε καμία μορφή ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Οι διπλωμάτες στον Καναδά έχουν προειδοποιηθεί ότι εάν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, θα σταλούν πίσω στην πατρίδα τους».

Η είδηση των εκατέρωθεν απελάσεων έρχεται μετά την αυξανόμενη δημόσια πίεση προς την καναδική κυβέρνηση να απαντήσει μετά τις αποκαλύψεις ότι η Καναδική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (CSIS) διαπίστωσε ότι ένας διαπιστευμένος Κινέζος διπλωμάτης στη χώρα είχε καταβάλει προσπάθειες για να στοχοποιήσει τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Μάικλ Τσονγκ που υποστήριξε πρόταση για την καταδίκη της μεταχείρισης της Κίνας έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας Ουιγούρων.

Οι πληροφορίες αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την καναδική εφημερίδα Globe and Mail νωρίτερα αυτό το μήνα και έρχονται εν μέσω δημόσιας αναταραχής σχετικά με ισχυρισμούς ότι η Κίνα προσπάθησε να παρέμβει στις εκλογές του Καναδά το 2019 και το 2021.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για πολιτική παρέμβαση στον Καναδά. Μια δήλωση από την κινεζική πρεσβεία στον Καναδά τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση απέλασης, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «αβάσιμους» και πρόσθεσε ότι η κίνηση της απέλασης θα υπονομεύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αυτές οι σχέσεις έχουν ήδη υποστεί σημαντικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την κράτηση δύο Καναδών από το Πεκίνο στην Κίνα, σε κίνηση που θεωρείται ευρέως ως αντίποινα για τη σύλληψη από τον Καναδά το 2018 της Κινέζας επιχειρηματία Μενγκ Ουανζού.

Το Πεκίνο αρνήθηκε επανειλημμένα ότι οι συλλήψεις ήταν πολιτικά αντίποινα, αλλά οι δύο άνδρες, ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μίχαελ Σπέιβορ, αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ημέρα που ο Καναδάς επέτρεψε στην Μενγκ να επιστρέψει στην Κίνα το 2021.

Υπήρξε επίσης αυξανόμενη δημόσια ανησυχία για υποτιθέμενη κινεζική παρέμβαση στη χώρα, μεταξύ άλλων με κατηγορίες για λειτουργία ξένων αστυνομικών τμημάτων και αστυνόμευσης του λόγου στη χώρα, η οποία έχει μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων με κινεζική κληρονομιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα