ΑΘΗΝΑ
07:17
|
26.04.2024
Παραμένει κυρίαρχη στον χώρο των πετρελαϊκών εταιρειών και ατμομηχανή της σαουδαραβικής οικονομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθαρά κέρδη 31,9 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ανακοίνωσε, σήμερα Τρίτη, ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco, μειωμένα κατά 19,25% σε σχέση με πέρσι, μετά την πτώση των τιμών του αργού.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ατμομηχανή της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, είναι χαμηλότερα από τα 39,5 δισ. δολάρια που αναφέρθηκαν την ίδια περίοδο το 2022, όταν η ουκρανική κρίση προκάλεσε εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, παραμένουν ωστόσο παραμένουν αυξημένα κατά 3,75% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς και σίγουρα είναι ψηλότερα απ’ ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι μειωμένα, τα κέρδη της Saudi Aramco αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα τρία τέταρτα των 40,5 δισ. που ανακοίνωσαν ως κέρδη όλες μαζί οι πέντε γνωστές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου BP και Shell στη Βρετανία, ExxonMobil και Chevron στις Ηνωμένες Πολιτείες και TotalEnergies στη Γαλλία.

Η εταιρεία ανέφερε κέρδη ρεκόρ συνολικού ύψους 161,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, επιτρέποντας στη Σαουδική Αραβία να καταγράψει το πρώτο ετήσιο πλεόνασμα του προϋπολογισμού της σε σχεδόν μια δεκαετία.

Ο εθνικός προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το 2023 προβλέπει πλεόνασμα 4 δισ. δολαρίων και  αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο. Την Κυριακή, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,9 εκ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, λόγω μείωσης κατά 3% στα έσοδα από το πετρέλαιο και ανόδου 29% στις δαπάνες, με τους αναλυτές να είναι καθησυχαστικοί για την οικονομική πορεία της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα